Klíč ke zdraví hledejte v každodenní rutině

Základem změny je řád

Bojíte se dát životu řád? Pořádek v životě nemusí vést k nudě, naopak může být velmi osvobozující.

Pro začátek stačí nehledat výmluvy, proč to či ono nejde a zařadit do každého dne pár drobných rituálů.

Pomalá a klidná rána

Klíčem ke změně je naučit se vstávat dřív a vychutnat si pomalá a klidná rána.

Povzbudit trávení ihned po probuzení sklenicí teplé vody, následným párminutovým protažením, dechovým cvičením a ledovou sprchou.

Již od rána je dobré myslet na správnou výživu pro vaše tělo i mysl.

Na talíři by nemělo chybět čerstvé ovoce či zelenina, dostatek kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a porce zdravých tuků (bohatých na omega-3 mastné kyseliny).

Produktivní dopoledne

Mezi snídaní a obědem je vaše tělo připraveno na podání nejlepšího výkonu. Proto by bylo dobré pokusit se využít sílu a energii k maximální produktivitě a splnění většiny vašich denních povinností.

Po pracovním nasazení by měla následovat větší porce zdravého a nutričně vyváženého oběda, završená krátkým odpočinkem, například v podobě procházky.

Odpolední refresh

Padá na vás odpoledne únava? Je dobré ji zahnat malou výživnou svačinou. Každému jejímu soustu věnovat plnou pozornost a nenechat se rozptylovat jakýmikoli vnějšími podněty.

Po znovunabití energie je vaše tělo připraveno na cvičení. Každodenní pohyb prospívá tělu i mysli. Smysluplné je hýbat se v kuse alespoň 40 minut.

Večerní zklidnění

Po včasné, lehké večeři, a to nejlépe 3 hodiny před ulehnutím do peřin, přichází čas na seberozmazlování v podobě masáže, četby nebo meditace, které vás připraví ke klidnému spánku.

Důležitým pravidlem je také ložnici dostatečně vyvětrat. Pročistit prostor, ve kterém spíte, vám pomůže aroma lampa nebo difuzér. S použitím přírodních bylinných olejů usnete raz dva.

Platí, že čím dříve usnete, tím více odpočatí po ránu budete.