Kokosový olej: Proč jím šetřit v jídelníčku?

S kokosovým olejem se dobře vaří i smaží, protože je rezistentní vůči vysokým teplotám, pomalu oxiduje a je odolnější vůči žluknutí.

V jídelníčcích obyvatel tropických zemí patří k hlavnímu zdroji tuku. Znamená to však, že jde o superpotravinu, která zdraví prospívá?

Mnoho odborníků včetně velkých lékařských kapacit (např. Britská nadace pro výživu nebo Americká kardiologická asociace) varují před nadměrnou konzumací kokosového oleje.

Podotýkají, že jeho „zázračné“ zdravotní účinky nebyly nikdy vědecky prokázány.

Užití kokosového oleje

Široké využití má zejména v kosmetice, kde se doporučuje na:

  • suchou pleť
  • opruzeniny
  • popraskané rty
  • jako náhrada odličovací vody i holicí pěny
  • jako maska na vlasy
  • jako prevence proti striím

Vyrábějí se z něj mýdla, šampony a saponáty.

Dále jej můžete najít ve sportovní výživě.

Obsahuje tzv. MCT tuky (kyseliny se středně dlouhým řetězcem), které se na rozdíl od jiných typů olejů neukládají jako tukové zásoby a energii uvolňují postupně. Jenže v tomto případě se o kokosovém oleji začíná pochybovat.

Dle posledních zjištění obsahuje ve skutečnosti jen 13-15 % MCT, zbytek jsou kyseliny s dlouhým řetězcem.

V potravinářském průmyslu se stal populárním jako náhrada dražšího mléčného tuku, proto se objevuje ve zmrzlinách, nanucích, ale také pečivu a popcornu.

Složení oleje

V 1 polévkové lžíci je 121 kalorií, 13,5 g tuku, z toho 11,2 nasycených.

Z vitaminů a minerálních látek obsahuje jen velmi malé množství vitaminu E.

Nenajdete v něm vlákninu, bílkoviny ani cholesterol.

Zdravotní účinky oleje

Na některých webových stránkách se můžete dočíst, že:

Kdybyste však chtěli dohledat studie, které tato tvrzení potvrzují, našli byste výzkumy týkající se národů z tropických zemí či dietních programů obézních lidí, což pro většinu populace není směrodatné.

Pravda o kokosovém oleji

Jak už bylo zmíněno, některé známé mezinárodní odborné společnosti před kokosovým olejem spíš varují.

Významná asociace amerických kardiologů v roce 2017 prohlásila, že tento olej kardiovaskulárnímu zdraví neprospívá, naopak zvyšuje hladinu tzv. LDL (špatného) cholesterolu považovaného za rizikový faktor vzniku srdečních a cévních chorob. Podle nich nejsou prokázány ani žádné jiné prospěšné účinky tohoto oleje.

Závěrem…

Jak už bylo řečeno, s kokosovým olejem se dobře vaří a smaží. Je lepší než ztužené tuky a skvěle poslouží jako zajímavá ingredience pro přípravu exotických receptů (např. thajská kuchyně).

Do běžné každodenní stravy jej však raději nezařazujte.