Kouzla s dýněmi

Málokdo ví, že dýně je starou plodinou pocházející ze Střední Ameriky, kde se vyskytovala už v období 5000 př. n. l. (tykev obecná) a právem bychom ji mohli považovat za královnu zeleniny. Obsahuje totiž spoustu pro naše tělo nezbytných minerálních látek jako železo, draslík, fluor, jód nebo měď či hořčík, selen a zinek. Plody tykve jsou bohaté na vlákninu, například dušenou dužninu můžeme bez obav zařadit do jídelníčku při redukční dietě, navíc nám pročistí krev a trávicí systém.

Vysoký obsah citrulinu pak podporuje látkovou výměnu a vylučování jedů z těla. Naopak nízký obsah sodíku přímo předurčuje tuto plodinu jako přísadu do jídel pro pacienty léčící se na vysoký krevní tlak a nemoci ledvin a močových cest. Oranžové a červené odrůdy tykví mají v sobě velké množství karotenu působící jako antioxidant proti volným radikálům. Hodně draslíku podporuje odvodňování a dodržování rovnováhy kyselin a zásad v našem těle. Stručný výčet předností dýně nám říká, že bychom si ji měli v době její vrcholící sezóny dopřávat co nejvíce.

Jenže jak dýně zpracovat? Mnozí z nás si s tím nevědí rady.

Dušené a pečené lahůdky

Přitom kuchyňská úprava dýně nabízí spoustu chutných variant. Dužninu můžeme podusit doměkka a podušenou vložit do mixéru a rozmixovat na pyré. Čerstvé dýňové pyré můžeme ochutit špetkou soli, lžičkou cukru a kapkou rozpuštěného másla a servírovat k masu místo tradiční bramborové kaše.

Očistíme-li dýně, zbavíme jádřince a pokrájíme na čtvrtky, lze je opéci v troubě při teplotě cca 180 °C přibližně 45 – 60 minut. Upečenou dužinu můžeme vyjídat lžičkou, okořenit a přidávat také jako přílohu. Řezy vydlabaných dýňových plodů se dají zapékat nebo plnit směsí masa či zeleniny. Dýňové řízky se stanou dobrou přílohou nahrazující vařené brambory. Upéct se dá i slaný či sladký dýňový koláč.

Polévky pro zahřátí

Výbornou možností, jak se na podzim zahřát, jsou teplé dýňové polévky. Oloupeme menší cibulku a nasekáme nadrobno. Krátce ji orestujeme na oleji, aby zesklovatěla, a pak přidáme dýňovou dužninu nakrájenou na kostičky. Podusíme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme polévku k varu, ztlumíme a vaříme 10 minut na mírném ohni. Pak polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Okořeníme podle chuti solí, pepřem, případně i bylinkami. Hotovou polévku můžeme zjemnit smetanou a přidat do ní dýňová jadérka krátce opražená na pánvi. Variant dochucení je mnoho, fantazii se meze nekladou.

Nakládání i svačinka k zobání

Spořivé hospodyňky dýně rády nakládají. Rozkrájejí dužninu asi půlkulové dýně a vloží ji do poloviny litru octa. V litru vody pak rozpustí půl kila cukru a přidají k ní dýňové kostky a špetku mletého zázvoru. Všechno povaří, dokud dýně nezesklovatí, pak ji vyjmou a navrství do sklenic. Šťávu ještě povaří, dokud nezhoustne a pak s ní zalijí sklenice a nechají sterilovat.

Na jadérkách z dýně si můžeme pochutnat jako na zdravé svačině, dokonce při dlouhodobém užívání po dobu několika měsíců mohou pomoci při zvětšení prostaty nezhoubného původu.

Pestré tvary a barvy pro zdobení interiéru

Existuje mnoho druhů dýní, které jsou velmi dekorativní a svými tvary a barvami oživí naše příbytky. Podívejme se na některé z nich. Galaxy of stars F1 jsou drobné dýně s výraznou hvězdicovitou kresbou na povrchu. Kačenky, podlouhlé zahnuté plody se zahnutým krčkem, září žlutou až oranžovou barvou. Barevné miniturbany připomínají svým tvarem tureckou pokrývku hlavy. Název Marina di Chioggia označuje kulovitě šedozelené plody s výrazným žebrováním a hrbolky. Pear bicolor znamená žluto-zelené dýně nápadně podobné drobným hruškám, Sweet dupling zase kulovité až ploché plody s bílou slupkou a zelenými pruhy. Trnové koruny zdobí výrůstky na plodech velmi jasně připomínající opravdovou Kristovu trnovou ozdobu. Vyzdobte si jimi váš pokoj.

Dekorace rozsvítí šedivý byt

Protože jsme šikulky a šikulové, z různých druhů dýní připravíme krásné podzimní dekorace. Nemusíme se omezovat jenom na typického halloweenského strašáka, ale misku z velké dýně můžeme třeba vyplnit florexem, aranžovací hmotou a vkládat do ní sušené květiny, vřes, šišky či podzimní plody, například šípky. Vyrobíme si tak originální dekoraci podle vlastního vkusu. Z okrasných dýní můžeme vytvořit hezké barevné zátiší, které nám doslova „rozsvítí“ náš byt.