Kouzlo kruhového tréninku: Utužujte rovnoměrně svoje tělo

Procvičíte všechny partie stejně

Některé sporty mají tu nevýhodu, že namáháte jenom určité svalové partie. Proto je důležité takové sportovní aktivity kombinovat i s dalšími formami pohybu. Jinak se vám může stát, že zatímco jednu tělesnou partii si vypracujete dokonale, jiná bude ochablá, nepevná a bude tvořit nepěkný faldík.

Pomocí proti tomu je kruhový trénink. Ocení ho například sportovci, kteří se intenzivně věnují posilování.

Pauzy mezi jednotlivými koly

Jaké jsou principy a výhody kruhového tréninku? Především je to skutečnost, že jeden kruhový trénink vám umožní efektivně procvičit všechny tělesné partie.

Systém tréninku funguje většinou na třech nebo čtyřech kolech (může být i více). Provedení každého z kol vám přitom bude trvat 5 až 25 minut v závislosti na složitosti cviků. Mezi jednotlivými koly si udělejte zhruba dvou až tříminutovou přestávku. V rámci jednoho kola ale pauzy nedělejte.

V každém kole postupně provádíte až 16 cviků, každý jinde. Na jednotlivých stanovištích strávíte vždy asi 30 sekund, během kterých provádíte cviky, následně se ihned přesouváte na další stanoviště ke cvičení.

Myslete na prokrvení a stabilitu tepu

Ideální je, když na dvou stanovištích, které jsou v rámci kruhového tréninku zařazeny za sebou, procvičujete pokud možno co nejvzdálenější partie svého těla. Například na jednom posilujte nohy, na dalším břišní svaly, pak ruce a podobně. Tím si zajistíte neustálé rovnoměrné prokrvování celého těla, což je důležité pro spalování.

Obdobný systém platí i pro náročnost cviků. Proto, když na jednom stanovišti v kruhu budete dělat kliky, na dalším byste měli vybrat nějaký nenáročný cvik. Při vykonávání lehčího cviku totiž tělo má možnost stabilizovat svoji tepovou frekvenci, jakmile přijde vzápětí náročnější cvik, opět se frekvence zvedne. Díky tomuto střídání si udržíte tep přibližně na stejné hodnotě a nebude vám výrazně kolísat.

Míchejte různé cviky

Při sestavování platí základní zásada míchat cviky. Není účelem procvičit nejprve horní a pak spodní část těla, takový trénink je špatný, jednostranný. Naopak je třeba těla udržovat stále svěží, rozběhnuté, prokrvené, jedině tak se vám bude správně aktivovat spalování tuku.

Stejně tak by například na začátku neměly být náročné a na konci oddechové cviky, i ty je třeba vhodně pomíchat za účelem dosažení co největší efektivity cvičení a to jak ve zvyšování kondice, tak i hubnutí. Jak tedy cviky kombinovat a zařazovat za sebou. Pokud budete oběma rukama zvedat jednoruční činky za účelem posílení bicepsu, jako další můžete zvolit například protahování přední strany stehen.

Necvičte do vyčerpání

Důležité také je nezačínat kruhový trénink nerozcvičený. Před jeho započetím si dejte krátkou rozcvičku, při které se vám rozproudí krev. Stejně tak na závěr cvičení byste se měli zklidnit, například si dát chvíli pomalejšího běhu na pásu.

Pokud s kruhovým tréninkem začínáte, zařazujete vždy jedno náročnější cvičení posilovací a na dalším stanovišti potom méně náročný protahovací cvik. Samotný kruhový trénink je totiž náročný a svojí intenzitou by mohl začátečníky odradit. V horším případě by se mohli i přetrénovat a z únavy může dojít i k poškození svalu, například natržení. Dávejte proto pozor a nikdy necvičte až do okamžiku, kdy budete zcela vyčerpaní, mohlo by se vám to nepříjemně vymstít.