Sdílej se svými přáteli...

Kouzlo pohanky a její zařazení do jídelníčku

Pohanka je pradávná potravina s léčivými účinky a univerzálním využitím.

Důvodů, proč ji zařadit do jídelníčku, je celá řada, stejně jako pokrmů, v nichž svou chutí nejlépe vynikne.

Publikováno: 20.7.2020



Před konzultací
−4 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Přednosti pohanky objevily národy severní Indie již před více jak 2500 lety.

Svou chutí, výživnou a energetickou hodnotou zaujala také obyvatele dalších zemí, a to zejména Japonska, Číny a zbylých částí Indie.

Dnes je pohanka známá i na evropském kontinentně a v jídelníčcích Evropanů včetně Čechů se objevuje čím dál tím častěji.

Nepřišli jste této pseudoobilovině na chuť? Přečtěte si, proč jí dát šanci a vyhradit místo ve vašem jídelníčku.

Proč zařadit pohanku do jídelníčku

Představuje přírodní léčivo

Pohanka je cenná zejména pro své nutriční hodnoty. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a aminokyselin.

Najdete v ní:

  • draslík (pomáhá udržovat rovnováhu tělesných tekutin, hraje důležitou roli v šíření nervových vzruchů, pomáhá regulovat kontrakce svalů i srdce, snižovat krevní tlak, předcházet osteoporóze i ledvinovým kamenům).
  • fosfor (potřebný pro tvorbu energie ATP, součást membrán, DNA, pH udržuje v mezích)
  • cholin (napomáhá regeneraci jaterních buněk, snižuje riziko trombózy, infarktu, mozkové mrtvice)
  • mangan (podporuje správnou funkci cévního systému, metabolismu cukrů, tvorbu bílkovin a tuků)
  • měď (podílí se na stavbě kostí, činnosti CNS, tvorbě melaninu)
  • rutin (podporuje vstřebávání vitaminu C, preventivně působí proti modřinám a vzniku křečových žil)
  • selen (podporuje tvorbu antioxidačních enzymů, zabezpečuje správnou funkci štítné žlázy, zvyšuje plodnost, preventivně působí proti kardiovaskulárním nemocem a rakovině)
  • tokoferol (vykazuje antioxidační schopnosti chránící buňky před poškozením volnými radikály)
  • vápník (ovlivňuje funkci svalů, aktivaci hormonů, srdeční činnost a srážlivost krve)
  • vitaminy skupiny B (podporují správnou funkci metabolismu, nervové soustavy, pomáhají předcházet kožním problémům)
  • železo (ovlivňuje správnou funkci imunitního systému, růst, reprodukci, zajišťuje správnou funkci enzymů)
  • zinek (přirozeně posiluje obranyschopnost)

V běžně dostupné loupané pohance najdete také komplexní sacharidy, vysoce biologicky hodnotné bílkoviny s vyváženým poměrem esenciálních aminokyselin, mastné kyseliny a vodu.

V kuchyni má všestranné využití

Říkáte si, kam s pohankou? Hlavní surovinou může být ve sladkých i slaných pokrmech, dietním i běžném jídelníčku.

Jídla s pohankou

  • moučníky
  • pečivo
  • pomazánky
  • saláty
  • polévky
  • nákypy
  • lívance
  • cukroví
  • pudinky
  • placky
  • kaše

TIP: Pohanku seženete v celku, lámanou, jemně mletou či v podobě vloček.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život