Kouzlo pohanky a její zařazení do jídelníčku

Přednosti pohanky objevily národy severní Indie již před více jak 2500 lety.

Svou chutí, výživnou a energetickou hodnotou zaujala také obyvatele dalších zemí, a to zejména Japonska, Číny a zbylých částí Indie.

Dnes je pohanka známá i na evropském kontinentně a v jídelníčcích Evropanů včetně Čechů se objevuje čím dál tím častěji.

Nepřišli jste této pseudoobilovině na chuť? Přečtěte si, proč jí dát šanci a vyhradit místo ve vašem jídelníčku.

Proč zařadit pohanku do jídelníčku

Představuje přírodní léčivo

Pohanka je cenná zejména pro své nutriční hodnoty. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a aminokyselin.

Najdete v ní:

  • draslík (pomáhá udržovat rovnováhu tělesných tekutin, hraje důležitou roli v šíření nervových vzruchů, pomáhá regulovat kontrakce svalů i srdce, snižovat krevní tlak, předcházet osteoporóze i ledvinovým kamenům).
  • fosfor (potřebný pro tvorbu energie ATP, součást membrán, DNA, pH udržuje v mezích)
  • cholin (napomáhá regeneraci jaterních buněk, snižuje riziko trombózy, infarktu, mozkové mrtvice)
  • mangan (podporuje správnou funkci cévního systému, metabolismu cukrů, tvorbu bílkovin a tuků)
  • měď (podílí se na stavbě kostí, činnosti CNS, tvorbě melaninu)
  • rutin (podporuje vstřebávání vitaminu C, preventivně působí proti modřinám a vzniku křečových žil)
  • selen (podporuje tvorbu antioxidačních enzymů, zabezpečuje správnou funkci štítné žlázy, zvyšuje plodnost, preventivně působí proti kardiovaskulárním nemocem a rakovině)
  • tokoferol (vykazuje antioxidační schopnosti chránící buňky před poškozením volnými radikály)
  • vápník (ovlivňuje funkci svalů, aktivaci hormonů, srdeční činnost a srážlivost krve)
  • vitaminy skupiny B (podporují správnou funkci metabolismu, nervové soustavy, pomáhají předcházet kožním problémům)
  • železo (ovlivňuje správnou funkci imunitního systému, růst, reprodukci, zajišťuje správnou funkci enzymů)
  • zinek (přirozeně posiluje obranyschopnost)

V běžně dostupné loupané pohance najdete také komplexní sacharidy, vysoce biologicky hodnotné bílkoviny s vyváženým poměrem esenciálních aminokyselin, mastné kyseliny a vodu.

V kuchyni má všestranné využití

Říkáte si, kam s pohankou? Hlavní surovinou může být ve sladkých i slaných pokrmech, dietním i běžném jídelníčku.

Jídla s pohankou

  • moučníky
  • pečivo
  • pomazánky
  • saláty
  • polévky
  • nákypy
  • lívance
  • cukroví
  • pudinky
  • placky
  • kaše

TIP: Pohanku seženete v celku, lámanou, jemně mletou či v podobě vloček.