Kozí produkty pro pevnější zdraví

Zkuste kozí variantu

Ať už kravské mléko nepijete z jakéhokoliv důvodu, zkuste kromě rostlinných mlék alespoň to kozí.

Kozí mléko je biologicky velmi hodnotné, proto je jeho zařazení do jídelníčku více než vhodné. To ovšem neznamená, že pokud z nějakého zdravotního důvodu nesnášíte mléko kravské, automaticky vám sedne to kozí.

Pokud nějakou intolerancí nebo alergií trpíte, vždy se před zařazením jakéhokoliv dalšího alergenu do jídelníčku poraďte se svým lékařem.

Kozí mléko má výborné nutriční vlastnosti a dalo by se říci, že před mlékem kravským se může pyšnit i mnohými přednostmi. Některé zdroje uvádějí, že kozí mléko má až desetkrát větší obsah fluoru, který je nezbytný pro správný vývoj kostí a zubů.

Dále se diskutuje o mnohem menším zahleňujícím efektu při pití kozího mléka než u mléka kravského a celkové biologické složení tohoto mléka je velmi přínosné.

Vitaminy, minerály, stopové prvky…

Kozí mléko obsahuje kromě fluoru spoustu minerálních látek, jakými jsou vápník, hořčík, sodík či draslík a najdete v něm i stopové prvky: zinek, mangan, měď a chrom.

Kromě minerálů a stopových prvků obsahuje kozí mléko samozřejmě i vitaminy, a to zejména vitamin A, řadu vitaminů patřících do B-komplexu, vitamin C, D, E i kyselinu listovou.

Mnoho lidí má problémy se stravitelností kravského mléka, nicméně rozdílné složení kozího mléka tyto zdravotní komplikace nevyvolává. Přičítá se to především odlišnému složení bílkovin.

Zázračné účinky na zdraví? Přesvědčte se!

Pokud trpíte některými zdravotními obtížemi, rozhodně byste měli zařazení kozího mléka do jídelníčku zvážit.

Kozí mléko působí preventivně před vznikem některých nádorových onemocnění a při jeho užívání byly pozorovány protizánětlivé účinky uplatnitelné například při revmatických bolestech. Syrovátkové koupele v kozím mléce dokonce ulevují od některých kožních alergií.

Kozí mléko se také může pyšnit vyšší neutralizační schopností a zásaditějším charakterem, což člověku pomáhá při problémech se zažívacím traktem.

Pozitivních vlastností není málo, co nemyslíte? Pokud chcete tuto pochoutku vyzkoušet a bojíte se specifické kozí chuti, zkuste do svého jídelníčku zařadit nejprve některé kozí výrobky. Na trhu se kromě mléka objevují i různé druhy sýrů, kterými neopovrhne žádný gurmán.

Všechno je jednou poprvé, takže pokud jste kozí mléko a produkty z něj ještě nikdy nezkusili, je právě teď ten pravý čas!