Které potraviny je vhodné před konzumací omývat a které ne?

Co byste měli oplachovat?

Ovoce a zelenina

Pokud se podíváte na potraviny, které byste oplachovat rozhodně měli, tak je to v první řadě samozřejmě ovoce a zelenina.

Díky omytí odstraníte nečistoty i postřiky, které by ve vašem těle neměly co dělat. Rozhodně však nepoužívejte mýdlo ani jiný jemu podobný přípravek.

Vsaďte na čistou vodu a lehké mechanické promnutí plodu. Tak nežádoucí látky skutečně odstraníte. Stejně postupujte i u bylinek, zejména těch zakoupených v supermarketech.

Luštěniny a obiloviny

Zejména konzervované luštěniny i některé druhy zeleniny se vyplatí před použitím důkladně propláchnout. Samozřejmě jsou jimi na mysli ty ve slaném nálevu, který zdraví rozhodně nijak neprospívá.

Abyste se tak zbavili nadbytečného sodíku v nálevu z plechovky, luštěniny před použitím vždy propláchněte proudem čisté vody.

Omytí či propláchnutí se vyplatí i u některých obilovin jakou je například rýže. Díky jejímu propláchnutí se zbavíte nečistot a škrobu, který obvykle po uvaření rýži slepuje.

Také jáhly je vhodné nejprve propláchnout. Dokonce se je vyplatí před vařením spařit horkou vodou, a to hned několikrát po sobě. Zabráníte tak nahořklé chuti jídla.

Otřete plechovku, než se z ní napijete

Jestliže jste zvyklí pít z plechovky, otřete ji předem alespoň antibakteriálním gelem. Nikdy nevíte, s čím daná plechovka přišla předtím do styku.

Je vždy lepší povrch pořádně omýt, ale ruku na srdce, koho to před otevřením plechovky skutečně napadne?

A jaké potraviny naopak umývat nemusíte?

Věděli jste, že takové maso není třeba před přípravou nijak zvlášť omývat?

Pokud totiž oplachujete maso pod studenou vodou, nijak si tím nepomůžete a bakterie, které se na povrchu jatečných zvířat mohou vyskytovat jen rozšíříte po celém dřezu. Následkem může být snadná kontaminace nádobí či jiné potraviny.

Bakterie jsou ve skutečnosti zničeny teplem během přípravy masa. Stejně tak jako maso neoplachujte ani ryby, i v jejich případě jde o zbytečný krok.

Pokud kupujete balené saláty a před konzumací je omýváte, z větší pravděpodobnosti si přiděláváte práci navíc. Většina z nich už bývá umytá, nicméně na obale byste vždy měli tuto informaci nalézt.

Koupili jste trochu špinavá vajíčka? Nevadí. Rozhodně je nezačněte drhnout pod vodou. Zbavili byste je tak ochranného filmu, který udržuje vejce čerstvá po delší dobu.

Tak jak jste na tom? Omýváte správné druhy potravin nebo ne?