Kvalitní spánek díky těmto potravinám

Kvalitní spánek je důležitý pro fyzickou i psychickou pohodu.

Organismus při něm obnovuje energii, regeneruje svaly, udržuje klíčové tělesné funkce, zmírňuje bolest a snižuje rizika vzniku různých onemocnění.

Kouzlo je ve vitamínech a minerálních látkách

Existují 4 hlavní vitaminy a minerální látky spojené s kvalitním spánkem.

  • Tryptofan
  • Hořčík
  • Vápník
  • Vitamín B6

Tyto látky podporují tvorbu hormonů melatoninu a serotoninu, které regulují tzv. cirkadiánní rytmus, tj. spánek a probouzení se. Zaměřte se tedy na potraviny, v nichž se vyskytují.

Tryptofan

Jedná se o aminokyselinu, která se po požití přemění na serotonin a následně na melatonin.

Naleznete ji v mléčných výrobcích, drůbeži, mořských rybách a plodech, ořeších a semínkách, luštěninách, ovoci (jablka, banány, broskve, avokádo), zelenině (špenát, brokolice, chřest, cibule) a obilovinách.

Hořčík a vápník

Někdy se hořčíku přezdívá spánkový minerál. Jeho absence může být přímo spojena se spánkovými problémy. Podobné je to s vápníkem.

Mezi jejich nejlepší zdroje patří tmavá listová zelenina, mléčné produkty, ořechy a semena, ryby, sójové boby, banány, avokádo a speciálně obohacené cereálie, obiloviny, chleba a pomerančové džusy.

Vitamín B6

Pomáhá měnit tryptofan na melatonin a jeho nedostatek se může projevit sníženou hladinou serotoninu, spánkovými obtížemi i špatnou náladou až depresí. Najdete jej hlavně ve slunečnicových a lněných semínkách, různých druzích masa, sušených švestkách, banánech, avokádu a špenátu.

Kiwi

Kromě výše uvedeného jsou bohaté na antioxidanty a vitamin C (až 117 % celkového denního příjmu!). Navíc nejsou kalorické, jeden plod má jen 50 kalorií.

Ovesné vločky

Jsou populární jako snídaně, můžete si je ale klidně dát i před spaním. Rozhodně je to lepší volba než bílé pečivo či rafinované těstoviny.

Višně

Výborné jsou jak samotné, tak ve formě džusu. Sklenice višňové šťávy před spaním stimuluje uvolnění melatoninu v těle.

Sýr cottage

Je skvělým zdrojem tryptofanu a libových bílkovin.

Losos

Losos a jiné tučné mořské ryby jsou bohaté na vitamin D a omega-3 mastné kyseliny pomáhající zvyšovat tvorbu serotoninu. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité i pro zdraví srdce a mozku.

Banány

Najdete v nich mj. tryptofan, hořčík a draslík. Tyto látky napomáhají uvolnění svalů a navození klidu před usnutím.

TIP: Perfektní svačinka před spaním jsou např. banánové muffiny z celozrnné mouky a s mandlemi.

Heřmánkový čaj

Kromě jiných antioxidantů obsahuje apigenin, který se váže na receptory v mozku a navozuje tak ospalost. Tuto látku doporučují odborníci lidem trpícím nespavostí.

Antioxidanty v heřmánkovém čaji rovněž bojují se záněty v těle, zlepšují imunitu a snižují úzkost. 2 šálky denně vám pomohou rychleji usnout a spát klidně celou noc.

Další vhodné nápoje jsou teplé mléko, mandlové mléko a čaj z kořene kozlíku lékařského (stejně jako valeriánské kapky), máty nebo marakuji.

Mandle

Mandle jsou dobrým zdrojem hořčíku a spolu s kvalitním spánkem mají celou řadu dalších zdravotních výhod, včetně snížení rizika vzniku různých chronických nemocí.