Lecitin – možnost preventivní výživy

Lecitin má pozitivní účinky v poruchách učení, paměti a soustředění. To ale není zdaleka všechno.

Lecitin je normální součástí lidských buněk, mluví se o něm jako o „potravě pro mozek“ a ne nadarmo se spojuje s pojmem preventivní výživa.

Jaký je význam preventivní výživy?

Strava je jedním z nejdůležitějších vnějších faktorů, které se podílí na lidském zdraví. Její vliv se může uplatňovat hned dvěma způsoby.

  1. Nepříznivě tím, že podporuje vznik nebo rozvoj nejrůznějších onemocnění (ateroskleróza, obezita, cukrovka).
  2. Příznivě tak, že strava může působit jako prostředník k ochraně před řadou zákeřných nemocí.

Vedle samotné diety se na vzniku nádorů nepochybně podílejí i některé faktory životního stylu.

Vlastnosti lecitinu na organismus

  • Udržuje hladinu krevních tuků v normě.
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Zpomaluje proces stárnutí.
  • Zlepšuje funkci mozku.
  • Podporuje imunitu.
  • Zlepšuje kvalitu pokožky.
  • Zmírňuje projevy stresu.

Nepředstavujte si to však tak, že lecitin je zázračným doplňkem stravy k hubnutí a zbaví vás zkonzumovaných tuků.

Lecitin má širší záběr. Působí preventivně proti vzniku chronických onemocnění s hromadným výskytem, ale kromě změny stravy, je třeba změnit i nevhodný životní styl.

Přírodní zdroje lecitinu

Z přírodních zdrojů najdete lecitin v sóje a některých jejích výrobcích: sójovém oleji, slunečnicovém oleji, olivovém oleji, ořeších, dále ve žloutku nebo podmáslí.

Vzhledem k všeobecným znalostem o vlastnostech lecitinu jsou dnes hojně k dostání potraviny obohacené o lecitin nebo lecitinové doplňky stravy vyráběné většinou ze sójových bobů, a to ve formě granulí či tobolek.