Léčivé potraviny, které se vyplatí mít v každé domácnosti

Existují potraviny, které jsou v boji s viry, bakteriemi a mnohými nemocemi daleko účinnější než léky nebo kosmetické přípravky běžně dostupné v obchodních řetězcích, drogériích či lékárnách.

Vybrané potraviny si s lecjakými zdravotními problémy hravě poradí, a na rozdíl od zakoupených alternativ v podobě preparátů plných chemie nezatíží vaši peněženku.

Pro zdraví a krásu zároveň

Pestrý, nutričně vyvážený jídelníček je nezbytným základem pro udržení si pevného zdraví. Jak moc zdravě se stravujete, o vás mimo jiné prozradí vaše pleť. Tu za žádnou cenu neoklamete.

Přesto, že žijete zdravým životním stylem, je někdy nezbytné posílit imunitu, odehnat bacily nebo zlepšit kvalitu pokožky. To vše vyžaduje zvýšení dávky vitamínů, minerálů, zdravých tuků… Po jakých potravinách při těchto potřebách zaručeně sáhnout?

Vhodné na talíř i na obličej

Výborně chutnají sami o sobě, chybu ale neuděláte, pokud se rozhodnete užívat je zvnějšku. Řeč je o avokádu, meruňkách, medu, nebo třeba grepu.

Avokádo

Dle nejnovějších vědeckých poznatků můžete každotýdenní konzumací alespoň jednoho kusu avokáda udržet hormony v rovnováze, stejně jako předejít vzniku rakoviny vaječníků a děložního čípku.

V případě, že vás trápí povadlá, na pohled unavená a vysušená pleť, je avokádo rovněž velkým pomocníkem. Připravit si z něj můžete blahodárnou masku na obličej. Díky vysokému obsahu vitamínů a mastných kyselin dodá pleti hydrataci, zjemní a rozjasní ji zároveň.

Meruňky

Z hlediska výživových a biologických hodnot meruňky právem patří mezi vzácné léčivky. Díky kombinaci kyseliny listové, mědi a kobaltu prospívají bledým, chudokrevným jedincům. Dále posilují imunitu, bojují s volnými radikály a zmírňují astmatické příznaky.

Z hlediska péče o pleť meruňky omlazují, zpomalují stárnutí buněk a ozdravují kůži, vlasy i nehty.

Med

Ačkoli je med zdravé sladidlo, sladidlem i nadále zůstává. Díky vitamínům a minerálům dobře uděláte, pokud jím nahradíte obyčejný cukr. Ani s jeho konzumací to však nepřehánějte.

Kvality medu oceníte v případě popraskaných rtů, vysušené pleti nebo suchých, poškozených vlasů.

Grep

Grapefruitu je přisuzována řada pozitivních účinků na organismus. Posiluje imunitu, napomáhá správnému trávení a funkci střev, snižuje cholesterol v krvi i riziko vzniku rakoviny plic a žaludku a potlačuje gynekologické záněty.

Prokazatelně léčivé účinky tohoto citrusu jsou patrné také při jeho vnějším užívání. Hojí ekzémy, zmírňuje příznaky celulitidy a reguluje funkci potních žláz. Za zmínku jistě stojí i jeho revitalizující, antiseptické a antibakteriální vlastnosti.

Ať už s grapefruitem naložíte jakkoli, nikdy jej neoslazujte. S přidaným cukrem o své léčivé vlastnosti přichází.