Má cvičení Pilates vliv i na hubnutí?

Chceme-li pravidelně cvičit a nejsme příznivci adrenalinových nebo zátěžových sportů, i tak si můžeme vybrat vhodné sportovní aktivity. Patří mezi ně například cvičení pilates, které má dobrý vliv na tělesnou i duševní harmonii, pomáhá stabilizovat držení těla i dýchání.

Spojení rehabilitace s meditací

Cvičeni pilates vychází z power jógy. Propojuje v sobě rehabilitační cvičení s meditačními prvky jógy. Ačkoli hodně vychází z jógy a meditace východních náboženství, přizpůsobuje se západnímu člověku. Svaly se proto procvičují s v souladu s technikou dýchání. Jednotlivé cvičební prvky se provádějí s pomocí kontroly a správné funkce dýchání. Centrem pohybu se stávají břišní, bederní a hýžďové svaly.

Soustřeďme se na střed svého těla

Úkolem pilates cviků je zpevnit svalstvo zad, břicha a hýždí. Během cvičení pilates se učíme rozvíjet svoji sílu, kontrolujeme správné držení rovnováhy, koordinujeme své pohyby a plně se na ně soustřeďujeme. Důležité je provádět každý pohyb důkladně s koncentrací na střed našeho těla, který klademe do oblasti břicha.

Historie cvičení Pilates

Tato metoda cvičení získala své jméno po svém tvůrci německému cvičiteli Josephu Pilatesovi, který ji definoval v průběhu 20. let 20. století. Má tedy poměrně dlouhou a bohatou historii. Při provádění a popisu cviků Pilates vycházel ze starých východních kultur a jejich cviků. Kladl důraz hlavně na prožívání cviků, při němž si člověk plně uvědomuje, jak pohyb působí. To je ovšem možné jedině při plné kontrole dechu.

Šest nezbytných prvků pilates

Důkladnost: Cvičení je třeba provádět velmi pečlivě a pomalu. Je lepší udělat méně cviků, ale skutečně je pořádně procítit, než pohyb dělat rychle a odbývat ho.

Dýchání: Při cvičení pilates přijdeme na to, zda nemáme špatné dýchání. Pokud nejsme schopni koordinovat dýchání s pohybem, musíme se postupně naučit správnému dýchání do břicha. Jakmile bude náš dech i pohyb v naprosté souhře, zjistíme, že se stabilizuje náš krevní oběh.

Centrování: Jakýkoli pohyb, který během cvičení provádíme, musí vycházet ze středu našeho těla. To nás učí koncentraci pohybu, kdy se nenecháme při cvičení pilates rozptylovat vnějšími vlivy.

Plynulost pohybu: Budeme-li pohyb provádět plynule, nikoli trhavě, odbouráváme stres. Zároveň tím omezujeme riziko případného zranění.

Koordinace pohybu: Nad každým okamžikem pohybu bychom měli mít naprostou kontrolu.

Soustředění: Pohyb si uvědomujeme, takže naše tělo je v naprosté harmonii s naší myslí.

Pro koho je cvičení vhodné

Velkou výhodou cvičení pilates je skutečnost, že ho mohou provádět prakticky všechny generace cvičenců. Nezáleží na tom, zda se jedná o muže či ženy a mají-li fyzickou kondici vytrénovanou pravidelným sportováním, nebo patří jenom mezi sváteční sportovce. Zapojit se mohou i děti a také těhotné ženy. Existuje několik obtížností cvičení, proto není problém stanovit ani pilates pro těhotné. Obvykle se cvičí na podložce, zdatnější a pokročilejší cvičenci si hodiny zpestřují různými pomůckami, například kruhem, gymnastickým míčem nebo použitím gumiček.