Má smysl novoroční předsevzetí o hubnutí?

Stanovujte si reálné cíle

Nový rok se často stává okamžikem, kdy chcete od základu změnit svůj život. Obvykle se vám to ale nepodaří, nebo alespoň ne ve všech oblastech. Dávejte si proto reálné cíle, nebudete pak zbytečně vystresovaní a naštvaní, když se vám vaše přání nepodaří splnit. Dáte-li si novoroční předsevzetí, že během ledna zhubnete deset kilogramů, nejspíš se vám to nepodaří. Řeknete-li si ale, že zhubnete dva až tři kilogramy, zní to mnohem realističtěji a snáze se vám bude takový úkol plnit.

I když se vám nepodaří se s ním úplně vypořádat a zhubnete třeba jenom kilogram, snáze si představíte, že další kilogram zhubnete během února a budete-li takto pomalu a vytrvale pokračovat celý rok, stanovili jste si výborné zdravé hubnutí a na konci roku budete o dvanáct kilo lehčí. Když si ale řeknete: „Chci během ledna zhubnout deset kilogramů,“ a nepodaří se vám to, budete nešťastní a dalšího hubnutí se zaleknete a zahodíte tak svoji šanci.

Snažte se hubnout trvale a účinně

Především se nesnažte stavět své novoroční předsevzetí jako nápravu dietních hříchů spáchaných během Vánoc. Předsevzetí by mělo znít: „Budu se snažit hubnout postupně během celého roku“. Potom budete mít pomocí zdravého hubnutí podstatně vyšší šanci shodit své kilogramy.

Nový rok může být pro vás ideální příležitostí ke startu, ale neměl by být stresujícím faktorem. Je nesmysl stanovovat si jednostranné, většinou málo účinné diety s hrozícím následným jojo efektem. Mnohem lepší se pokusit se postupně a trvale upravit své stravovací návyky. Takové předsevzetí má smysl, budete hubnout trvale, zdravě a účinně. Jinak docílíte jediného: Budete nervózní z toho, že si nemůžete dopřát oblíbenou potravinu a vše vás vystresuje do té míry, že jednostrannou dietu stejně nakonec porušíte.

Nové stravovací návyky vám přejdou do krve

Je také otázkou, zda je Nový rok tou správou motivací. Často si kladete nové cíle k určitému datu, je to ale to pravé, co vás pohání je splnit? Neměla by to být spíše snaha o náš vnitřní pocit být spokojeni sami se sebou a se svojí váhou, než nějaké datum?

To vše byste měli zvážit. Důvody ke zhubnutí by měly být především zdravotní, tedy snaha snížit zdravotní rizika, cítit se lépe. Změny se projeví v kvalitě vašeho života, je to ovšem běh na dlouhou trať, který nezvládnete jedním předsevzetím. Budete se muset omezovat, ovšem ve prospěch věci.

Změně, kterou plánujete, ale musíte dát určitý čas, nemůžete chtít všechno najednou. Důležité jsou malé postupné kroky, díky nimž urazíte dlouhou cestu. Na jejím konci zjistíte, že se vám úspěšně podařilo splnit si svoje plány a nejde jenom o pouhé novoroční předsevzetí. Vaše nové stravovací zvyky vám postupně přejdou do krve.

Nikdo není dokonalý

Vymyslete si také systém odměn při zdravém hubnutí. Pomůže vám motivovat se k dalšímu pokračování vašeho úsilí. Uvědomte si, že nikdo není dokonalý. Nenechte se odradit malými selháními, která vás potkají. Předsevzetí je hezká věc, Nový rok dobrou příležitostí je splnit, ale každý má právo si jednou za čas trochu zahřešit. Je ale důležité nespadnout zpět do starého životního stylu. Dobré je hledat podporu ve svém okolí, ale musíte svému okolí říci, co přesně potřebujete, aby okolí bylo schopno vaše požadavky splnit.

Nikdo vám nevidí do hlavy. A hlavně vždy mějte na paměti, že hlavní jste především vy jako osobnost, ne vaše kilogramy.