Tuky z jídelníčku nevyřazujte, a to ani v případě, že chcete shodit pár nadbytečných kil.
Které tuky konzumovat, podle jakých kritérií je vybírat a jak s nimi v kuchyni nakládat? Čtěte dále.
Roztíratelné tuky
Roztíratelné tuky nechybí v žádné české domácnosti. Oblibu získaly u všech generací, jejich nabídka na trhu stále roste.
Máslo
Máslo je typickým zástupcem mléčných roztíratelných tuků. Obsahuje nejméně 80 % tuku a v kuchyni má všestranné využití.
Výrobek, jehož jediným zdrojem tuku není mléčný tuk nebo výrobek, v němž tuková složka nedosahuje 39 % procent, nelze považovat za máslo.
Výjimku představuje pouze tradiční pomazánkové máslo.
Margaríny
Výrobek s obsahem mléčného tuku do 3 % a převahou rostlinných tuků je označován jako margarín. Tuková složka většiny margarínů dosahuje 20-80 %.
Margaríny se od sebe vzájemně liší dle účelu jejich použití.
Výrobky krémovější konzistence upřednostňujte ve studené kuchyni, můžete si jimi namazat kus celozrnného pečiva.
Výrobky s vyšším obsahem tuku používejte k tepelné úpravě, mají lepší složení mastných kyselin.
Směsný tuk
Nevíte, co si představit pod pojmem „směsný tuk“? Jde o kombinaci mléčného tuku, rostlinných olejů a rostlinných tuků.
Spotřebiteli nabízí máslovou chuť i lepší výživovou hodnotu.
Pomazánky
V obchodě narazíte na nepřeberné množství pomazánek – průmyslově zpracovaných výrobků s nutričním složením, které velmi často neodpovídá zásadám zdravé výživy.
Narozdíl od roztíratelných tuků obsahují ztužený tuk, sacharidy, bílkoviny i řadu umělých aditiv, která zvýrazňují chuť a barvu výrobku.
Zdravější verze pomazánek hledejte v oddělení zdravé výživy.
Tuky v redukčním jídelníčku
Jaký je rozdíl mezi máslem, margarínem, směsným tukem a pomazánkou, již nyní víte. Některé z nich do zdravého, příp. redukčního jídelníčku patří, jiné nikoliv.
Vašemu zdraví neuškodí výrobky s menším podílem mléčného tuku a vyšším podílem rostlinného tuku. Takový produkt bude mít pravděpodobně lepší výživovou hodnotu i převahu omega-3 mastných kyselin. Dále vybírejte výrobky s menším podílem soli a přidaného cukru.
Nejlépe však uděláte, připravíte-li si vlastní pomazánku z celistvých potravin. Jejím základem může být tvaroh, lučina nebo třeba avokádo. Přidat do ní můžete jakoukoliv zeleninu, jednodruhové koření a bylinky dle chuti.