Másla, margaríny, pomazánky – do redukce s nimi nebo bez nich?

Tuky z jídelníčku nevyřazujte, a to ani v případě, že chcete shodit pár nadbytečných kil.

Které tuky konzumovat, podle jakých kritérií je vybírat a jak s nimi v kuchyni nakládat? Čtěte dále.

Roztíratelné tuky

Roztíratelné tuky nechybí v žádné české domácnosti. Oblibu získaly u všech generací, jejich nabídka na trhu stále roste.

Máslo

Máslo je typickým zástupcem mléčných roztíratelných tuků. Obsahuje nejméně 80 % tuku a v kuchyni má všestranné využití.

Výrobek, jehož jediným zdrojem tuku není mléčný tuk nebo výrobek, v němž tuková složka nedosahuje 39 % procent, nelze považovat za máslo.

Výjimku představuje pouze tradiční pomazánkové máslo.

Margaríny

Výrobek s obsahem mléčného tuku do 3 % a převahou rostlinných tuků je označován jako margarín. Tuková složka většiny margarínů dosahuje 20-80 %.

Margaríny se od sebe vzájemně liší dle účelu jejich použití.

Výrobky krémovější konzistence upřednostňujte ve studené kuchyni, můžete si jimi namazat kus celozrnného pečiva.

Výrobky s vyšším obsahem tuku používejte k tepelné úpravě, mají lepší složení mastných kyselin.

Směsný tuk

Nevíte, co si představit pod pojmem „směsný tuk“? Jde o kombinaci mléčného tuku, rostlinných olejů a rostlinných tuků.

Spotřebiteli nabízí máslovou chuť i lepší výživovou hodnotu.

Pomazánky

V obchodě narazíte na nepřeberné množství pomazánek – průmyslově zpracovaných výrobků s nutričním složením, které velmi často neodpovídá zásadám zdravé výživy.

Narozdíl od roztíratelných tuků obsahují ztužený tuk, sacharidy, bílkoviny i řadu umělých aditiv, která zvýrazňují chuť a barvu výrobku.

Zdravější verze pomazánek hledejte v oddělení zdravé výživy.

Tuky v redukčním jídelníčku

Jaký je rozdíl mezi máslem, margarínem, směsným tukem a pomazánkou, již nyní víte. Některé z nich do zdravého, příp. redukčního jídelníčku patří, jiné nikoliv.

Vašemu zdraví neuškodí výrobky s menším podílem mléčného tuku a vyšším podílem rostlinného tuku. Takový produkt bude mít pravděpodobně lepší výživovou hodnotu i převahu omega-3 mastných kyselin. Dále vybírejte výrobky s menším podílem soli a přidaného cukru.

Nejlépe však uděláte, připravíte-li si vlastní pomazánku z celistvých potravin. Jejím základem může být tvaroh, lučina nebo třeba avokádo. Přidat do ní můžete jakoukoliv zeleninu, jednodruhové koření a bylinky dle chuti.