Máta: Dosáhněte štíhlosti a krásy díky aromatické bylině

Čajem k hubnutí

Velké množství diet doporučuje popíjení mátového čaje jako účinný doprovodný prostředek při hubnutí. Nejlepším způsobem, jak zařadit mátu do našeho dietního jídelníčku, je popíjení mátového čaje. Jeho výhodou je skutečně velmi lahodná chuť. Mátový čaj výborně osvěží, přitom ho nemusíte vůbec sladit ani jinak dochucovat. Čaj výrazně podporuje trávení. Pomáhá odstraňovat plynatost, žaludeční křeče. Léčivé vlastnosti jsou ceněné hlavně s ohledem na pozitivní účinky na žaludek.

Aby náhodou máta ve vás naopak nevyvolávala chuť k jídlu, je lepší čaj doplnit například trochou medu, citronové šťávy nebo také šťávy z rybízu. V takovéto podobě vám naopak hlad zažene. Díky mátě, aromatické bylině, můžete využít pitný režim ve svůj prospěch. Díky němu snáze dosáhnete vysněné štíhlé postavy. Mátový čaj je potom skutečně dietním nápojem, který rozproudím váš metabolismus, potlačí apetit, zasytí.

Proti hladu poslouží mentolky

Účinky máty jsou podobné jako u zázvoru. Ten je také účinným zrychlovačem metabolismu a spalovačem tuků. Proto i máta stejně jako zázvor výborným prostředkem ke snižování váhy a stává se součástí různých dietních nápojů pro nastartování látkové výměny.

Nemusí to být přímo mátový čaj. Zejména v létě se můžete výborně osvěžit čistou vodou, ideálně filtrovanou a přidat do ní lístky máty a nechat chvíli vylouhovat. Mátová limonáda vás občerství mnohem lépe než sladké džusy, které ve vás naopak podpoří chuť k jídlu a vyvolají hlad.

Protože peprmint tiší chuť na sladké, pokud nemáte po ruce mátový čaj a dostanete hlad, můžete cucat nepříliš sladké mentolové bonbony, které vám ho pomohou zahnat. Kromě toho ale má máta ještě spoustu dalších velmi užitečných léčivých účinků.

Všelék na trávení

Máta peprná uleví vašemu organismu při potížích s trávením, také pomáhá při nachlazení. Zmírňuje příznaky kašle a také městnání ve sliznici, které způsobuje buď zmiňované nachlazení, nebo také alergická reakce. Uvolňuje ucpaný nos a osvěžuje dech. Tiší také bolesti hlavy nebo svalové bolesti.

V současnosti je nejvíce vyhledávaná právě kvůli svým účinkům na poruchy trávení, zklidňuje příznaky dráždivého tračníku a upravuje funkci žaludku a střev. Tlumí střevní křeče. Rozpouští žlučové kameny, podporuje správný odvod žluči. Někdy může být mátová kúra alternativou proti operaci při žlučových kamenech. Máta bývá součástí přípravků proti pálení žáhy, překyselení žaludku a dalších nepříjemných příznacích souvisejících s trávicím ústrojím.

Nejsilnější účinek má olej, které je ovšem velmi prchavý, složený z více než čtyřiceti složek. Léčivý účinek najdeme především v jeho složce mentolu, který tvoří asi 35-55 % obsahu oleje.

Všestranná bylina i pro kosmetické využití

Máta je velmi všestrannou bylinou používanou i jako přísada do různých kosmetických přípravků. Kromě toho je máta součástí například zubních past, ústních vod, vod na vlasy, kde zajišťuje především svěží mentolovou vůni, v případě zubních past a vod i chuť.

Nejvíc mentolu obsahuje právě máta peprná, ostatní druh ho mají méně. Mátovému oleji byste se měli vyhnout v těhotenství, jinak se ho rozhodně nemusíte bát. Směs mátového a eukalyptového oleje natřená zlehka na spánky má naopak efekt výrazného zmírnění bolestí hlavy. Velmi vzácně se při aplikaci mátového oleje objeví alergická kožní vyrážka.