Meruňková mánie a štíhlá linie

Na trhu se objevuje i ovoce, na které v jiných ročních obdobích jen tak v supermarketu nenatrefíme, proto bychom si ho měli pořádně užít, dokud ho seženeme čerstvé. Řeč bude o meruňkách, které jsou velmi chutné snad v jakékoliv úpravě a přitom i pekelně zdravé.

Ať už je léto nebo zima, měli bychom se zaměřovat na sezónní suroviny, protože právě tak do sebe dostaneme nejvíce vitamínů i minerálů, kterými je čerstvé ovoce doslova nadupané.

 Jak je to s konzumací meruněk, když držíme redukční dietu?

Meruňky jsou při dietě určitě vhodné, ale stejně jako ostatní ovoce obsahují vysoké množství jednoduchých cukrů, jejichž příjem bychom si zejména při hubnutí měli pečlivě hlídat. Proto i při konzumaci meruněk bychom neměli překračovat doporučenou denní dávku ovoce, což činí cca 100-200g, tedy přibližně dvě porce.

Meruňky jsou zrádné také v tom, že jako plody jsou mnohem menší než jiné ovoce a proto se jejich příjem kontroluje mnohem obtížněji, než je tomu třeba u jablek nebo pomerančů. Jednu porci si tak odměřte pomocí hrsti, co se vám vejde do dlaně a příliš nepřesahuje, to by měla být optimální porce.

Množství spořádaného ovoce je jedna věc, ale měli bychom si také dát pozor, v jakou denní hodinu toto zdravé sladké mlsání jíme. Ovoce konzumujte spíše v dopoledních hodinách, vysoké procento obsažených cukrů bychom totiž večer nemuseli stihnout spálit a ty by se nám do budoucna mohly uložit do tukových zásob, což určitě nikdo z nás nechce.

Meruňková mánie

Proč bychom do jídelníčku měli zvolit právě meruňky? Toto na první pohled obyčejné ovoce v sobě skrývá mnohá pozitiva, která mají vliv nejenom na lepší hubnutí. Meruňky obsahují vysoký obsah minerálních látek a stopových prvků, rozhodně bychom měli zmínit zinek a selen, jež posilují naši obranyschopnost a mají příznivý vliv na normální stav kůže, vlasů a nehtů.

Dále v meruňkách najdeme železo, nezbytné pro krvetvorbu a dále vápník a hořčík, které jsou mimo jiné nezbytné pro udržení správných nervosvalových funkcí. V neposlední řadě zde najdeme také fosfor a draslík, či měď a mangan, které také posilují náš imunitní systém.

Nutriční bomba

Meruňky rovněž obsahují téměř všechny nezbytné vitamíny. Patří sem provitamín A – betakaroten, některé vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, která napomáhá správnému vývoji plodu a proto její příjem je nutný hlavně u těhotných žen.

Meruňky obsahují i vitamíny C a E, jedny z nejdůležitějších antioxidantů, které zabraňují tvorbě volných radikálů v našem organismu, což prokazuje i protirakovinotvorné účinky tohoto ovoce.

Ani s meruňkami to nepřehánějte, všeho moc škodí

Pokud zařadíte meruňky do svého jídelníčku, konzumujte je s mírou. I přes hodnotné výživové vlastnosti může mít i toto ovoce neblahý vliv na naše tělo, pecky obsahují dokonce pro člověka jedovaté látky, proto před nimi chraňte zejména děti.

Zvýšená konzumace meruněk může způsobit i plynatost, nadýmání, průjem a jiné zažívací obtíže, nikdy proto nezapomínejte na střídmost.

Preferujte čerstvé a nezpracované ovoce

Dávejte si také pozor, v jaké formě meruňky jíte; některé varianty jsou hlavně při redukčním režimu vysoce nevhodné. Všichni určitě víme, že pokud si dáme ke svačině meruňkový koláč a k obědu meruňkové knedlíky, své postavě nijak neprospějeme. Málokdo si však uvědomuje, že skryté kalorie se skrývají i v jiných meruňkových pochutinách, například v jejich sušené variantě.

Pokud si chcete dát sušené meruňky, volte buď domácí, nebo vybírejte takové, které neobsahují přidaný cukr a tuk. I když se jedná v první řadě o ovoce, v sušené variantě mohou být meruňky stejnou kalorickou bombou, jako třeba obyčejné bonbóny.

Obezřetní buďte i před konzervovaným ovocem a džemy. Také tato alternativa meruněk obsahuje velmi často nadbytečné množství cukrů. Pokud na meruňkové kompoty či džemy nadáte dopustit, nebuďte líní a připravte si zdravou variantu sami doma. Do kompotu však nepřidávejte cukr, pokud to máte raději sladší, použijte sladidlo. Džem připravujte z dostatečně vyzrálých meruněk, ty jsou sladké dostatečně na to, abychom cukr nemuseli přidávat vůbec.

Meruňkám se tedy v létě rozhodně nevyhýbejte a užívejte si jejich chuť do sytosti. Pokud je budete jíst v přiměřeném množství, neublížíte své figuře a zároveň využijete jejich příznivé vlastnosti na naše zdraví.

Pokud na meruňky nedáte dopustit, nezapomeňte si je v létě nakoupit do zásoby a zkuste si je sami doma zakonzervovat či zavařit, samozřejmě bez přidaných cukrů. Budete mít levné, chutné a zdravé ovoce vždy při ruce, pokaždé když vás přepadne mlsná.