Mikrobiota a její vliv na lidské zdraví

Životní styl dnešní doby mikrobiotě příliš nesvědčí a tvorba zánětů ve střevech je častým problémem současné populace.

Změny, které se na mikrobiotě podepisují

Kam zmizely přirozené potraviny? Proč došlo k nárůstu konzumace průmyslově zpracovaných potravin?

Tyto a jiné otázky si klade řada výživových poradců, nutričních terapeutů a jiných odborníků zabývajících se výživou.

Ačkoli jsme od nepaměti stavěni na konzumaci potravy s převahou rostlinné stravy, v jídelníčcích 21. století dominuje strava bohatá na živočišné produkty.

Červené maso a nasycené mastné kyseliny najdete na talířích téměř všech domácností.

Navíc, ve snaze žít v co nejvíce sterilním prostředí, připravujeme mikrobiotu o její přirozené prostředí.

Ve velké míře konzumujeme sůl, cukr  i antinutriční látky, které dříve nebo později vedou ke vzniku chronického zánětu střev.

Strava a mikrobiota

Převážná většina zdravotních problémů začíná právě u stravy. Nadměrná konzumace červeného masa a nasycených mastných kyselin přímo souvisí se zvýšenou aktivitou enzymů.

Ty svou činností ovlivňují vznik nádorových onemocnění.

Také vysokotučná strava narušuje mikrobiální rovnováhu. V konečném důsledku vede nejen k zažívacím potížím, ale i zánětům střevní sliznice a tvorbě karcinogenů ve střevním prostředí.

Naopak blahodárně působí na střeva pestrá rostlinná strava. Vláknina v ní ukrytá funguje jako prebiotikum, které pozitivně působí na střevní mikroflóru. Česnek, cibule, luštěniny a celozrnné obiloviny by v ní neměli chybět.

Prebiotika střevní mikroflóru nejen ozdravují, ale také podporují nárůst tělu prospěšných bakterií.

Stejně důležitá jsou i probiotika přirozeně se vyskytující v zakysaných mléčných výrobcích, mléčně kvašené zelenině nebo fermentované sóje.

TIP: Chcete si udržet zdravou střevní mikrobiotu? Zařaďte prebiotika i probiotika do vašeho každodenního jídelníčku.