Mladý zelený ječmen: Dokonalá lékárna z trávy

Úspěšně upravuje pH organismu

Zejména mladý ječmen je doslova studnicí zdraví. Najdeme v něm velké množství chlorofylu, také enzymů a bílkovin, minerálů, stopových prvků a antioxidantů.

Jeho využití je velmi pestré. Patří mezi potravinové doplňky, které jsou ovšem výživově velice hodnotné. Zelený ječmen dokáže působit ve vašem organismu zásadotvorně, což je velmi významné.

Velká část z nás trpí překyselením díky nevhodné stravě plné průmyslově vyráběných potravin, obsahujících různá barviva, konzervanty a přídatné látky. Jíme hodně červeného masa, uzenin, konzervovaných potravin s velkým obsahem soli. Díky tomu náš organismus trpí překyselením a je proto náchylnější k různým onemocněním. Právě strava s mladým ječmenem dokáže pH upravit směrem k neutrálnímu.

Detoxikace organismu

Zdravotní působení ječmenu je ovšem mnohem všestrannější. Má pozitivní vliv na krevní obraz. Velký obsah vlákniny má příznivý vliv na trávení, kde pomáhá proti zácpě a úspěšně rozhýbe organismus. Stejně tak stabilizuje hladinu krevního cukru a snižuje cholesterol v krvi.

Antioxidanty v ječmenu zabraňují růstu rakovinných buněk. Pomáhá také při nadváze, kde zlepšuje metabolismus lipidů. Pozitivně působí například i na chudokrevnost, kožní problémy, nebo srdečně-cévní potíže. Zpomaluje stárnutí buněk včetně kůže, takže se dá označit jako elixír mládí.

Celkově je takovou malou čistírnou našeho organismu, která pomáhá detoxikaci. Posiluje obranyschopnost organismu, díky němu budete lépe bojovat proti civilizačním chorobám. Nechybí v něm ani vitamíny A, B1, B2, B3, B5 a B6, C, E a K. Z minerálů v mladém ječmenu najdeme vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, chrom, draslík, mangan, křemík, sodík, zinek, bór i stříbro, tedy velmi pestrou škálu.

Japonec propaguje zelenou

Nejde přitom o žádnou žhavou novinku. O pozitivním působení ječmenové trávy ví lidstvo už dlouho.

Zhruba ve 20. letech 20. století, tedy před téměř 100 lety se stala velmi populární jako vitamínový doplněk, který získával stále větší popularitu. O jeho rozšíření se zasloužil japonský lékař, Yoshihilde Hagiwara, který významně propagoval zelenou šťávu z ječmene. Právě on přesedlal z hektického životního stylu a nevhodné stravy na zkoumání bylinek.

Svým analýzám podrobil i obiloviny. Z nich nejlepší vlastností a nejvyšší obsah různých tělu prospěšných látek vykazovaly právě listy mladého zeleného ječmene. Navíc měly i poměrně dobrou chuť. Proto z nich začal připravovat zelený nápoj. Jeho účinky jsou vědecky prokázané.

Nápoj připravujte výhradně za studena

Můžete ječmenový nápoj okusit i vy. K dostání je zelený ječmenný prášek, ze kterého se nápoj připravuje. Prášek se vyrábí v zásadě dvěma způsoby. Buď se vysuší za studena vylisovaná ječmenná šťáva, nebo se suší přímo ječmenová tráva.

Aby se zachovaly enzymy obsažené v ječmeni, je třeba skleničky s ječmenovým práškem skladovat v suchu, chladu a temnu. Také je třeba nápoj připravovat ve studené nebo maximálně vlažné vodě. V žádném případě nepoužívejte vodu teplou, nebo dokonce horkou či vařící! Tím byste zničili enzymy a výživová hodnota šťávy by klesla k nule. Varem zničíte biologicky aktivní látky.

Chcete-li ječmen vyzkoušet, nejprve užívejte malé dávky a potom přejděte k větším. Předávkování ovšem nehrozí.

Mladý ječmen si také můžete sami vypěstovat na zahrádce nebo i v květináči na balkoně a udělat si z něj například salát (pozor má výrazně projímavé účinky).