Mlékem ke zdraví a štíhlé linii

Rozhodně je výborným zdrojem bílkovin, zinku, některých B vitamínů a především vápníku, důležitého minerálu, který podporuje zdraví kostí. Podle nedávných studií mléko také napomáhá hubnutí.

Tuky a kalorie v mléku

Mnoho lidí, kteří drží dietu, se mléku vyhýbá. Přitom půllitr odstředěného mléka obsahuje jen 190 kalorií a 0,6 g tuku a stejné množství polotučného 260 kalorií a 9 g tuku, což je méně, než  například ve většině čokoládových tyčinek.

Vápník a hubnutí

Pokud se vyhýbáte mléku (tedy kromě případů nesnášenlivosti laktózy nebo z etických důvodů), může vám chybět i tento výše zmiňovaný minerál, který zřejmě dokáže pomáhat i při dietách.

Studie zjistily, že ve skupinách obézních dospělých ztratili ti, kteří zkonzumovali denně 3 porce nízkotučných mléčných výrobků až 10 % své tělesné hmotnosti, skupina užívající doplňky s vápníkem 8 % a ti, kteří měli v jídelníčku nejméně vápníku, resp. mléčných produktů jen 6 %.

Je potřeba zrealizovat ještě více výzkumů, aby se dokázalo, že kalcium umí podporovat shazování kil. Nic nezkazíte tím, když do své stravy zařadíte 3 porce nízkotučných mléčných výrobků denně, třeba sklenici mléka, kelímek jogurtu nebo kousek sýra.

Vaše chuťové pohárky, kosti a obvod pasu vás budou milovat a navíc vám poděkuje rovněž vaše zdraví.

Vápník pro zdraví kostí

Tento minerál je velmi důležitý jako prevence před osteoporózou (řídnutím kostí), kterou jsou ohroženy především ženy. Kromě žen nad 50 let (denní doporučená dávka – DDD 1500 mg) by jej měli více konzumovat dospívající procházející obdobím rychlého růstu a těhotné či kojící matky (DDD 1200-1500 mg). 1000 mg kalcia obsahuje cca 2,8 l mléka.

Nezapomínejte však ani na ostatní živiny – pro dobré vstřebávání a využití vápníku je potřeba i vitamín D a hořčík.

Mléko a zdraví

Další studie zas ukazují, že zvýšení konzumace tohoto nápoje a produktů z něj ve skutečnosti neznamená zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice, jak se nedávno začalo tvrdit, ale naopak může těmto problémům pomoci zabránit. Lidem, kteří se výzkumu zúčastnili a zvýšili příjem mléčných výrobků (na více než půl litru denně), se nijak výrazně nezvýšily hodnoty cholesterolu a krevní tlak.

Alternativy k mléku

Stále více lidí se odklání od konzumace klasického kravského mléka – důvodem je nejčastěji nesnášenlivost laktózy, alergie na mléko nebo etika. Rostlinná mléka však postrádají kalcium.

Sójové: Kromě bílkovin a vlákniny obsahuje protirakovinové izoflavony (fytoestrogeny podobné ženským hormonům), minimum nasycených tuků a žádnou galaktózu.

Mandlové: Dobrý zdroj hořčíku, manganu, selenu, vitamínu E a dále nenasycených tuků, proteinu, flavonoidů a draslíku. Má méně cukru než sójové.

Rýžové: Nejvíce hypoalergenní a nejméně tučné ze všech alternativ a velmi výživné, včetně látek pro zdraví srdce. Obsahuje však minimum bílkovin.

Kozí: Najdeme v něm více kalcia a dalších minerálů a vitamínů A a D než v kravském, ale méně kyseliny listové, B12 a zinku.

Ovčí: Lepší zdroj minerálů a B-vitamínů než kravské, ovšem mnohem tučnější a kaloričtější.

Ovesné: Stejně jako jiná rostlinná mléka bez cholesterolu a laktózy a nabité antioxidantem vitamínem E a kyselinou listovou.

Kokosové: Ideální při nízkosacharidových dietách a pro alergiky (bez sóji, lepku, laktózy a ořechů). Má však více nasycených tuků.

Konopné: Podobné vlastnosti jako kokosové a výborný zdroj proteinů.