Mořské řasy jako minerálová a vitamínová bomba pro váš organismus

Nemají žádné škodlivé látky

Podívejte se na jeden z nejlepších příkladů. Zřejmě největšími jedlíky mořských řas jsou Japonci. Právě oni zkonzumují až půl gramu mořských řas každý den. Prakticky neuvidíte obézního Japonce. Mohou za to mořské řasy? Nelze to jednoznačně potvrdit, ale jisté je, že řasy jsou rozhodně velmi zdravou potravinou, která k udržení štíhlé linie přispívá.

Jaké látky řasy obsahují? Především proteiny, dále uhlovodany, vitamíny, především A, dále B2 a B12 a C. Nechybí v nich ani vápník, hořčík, zinek, železo, jód, sodík a chrom. Řasy pomáhají při snižování hladiny cholesterolu, osteoporóze a virovým onemocněním. Jejich velkou výhodou je, že se v nich neusazují žádné škodlivé látky, protože nemají šanci přežít ve znečištěné vodě.

Prevence proti rakovině

Naopak, řasy mohou člověku usnadnit případnou detoxikaci organismu. Pomáhají totiž na sebe navázat radioaktivní částice a různé jedy, například radioaktivní stroncium ve střevě. Pokud si budete dopřávat řasy v jídelníčku pravidelně, můžete významně prospět svému zdraví. Zlepšíte tvorbu červených a bílých krvinek, protože se díky řasám odbourávají právě radioaktivní částice navázané na kostní dřeň, které snižují tvorbu krvinek. Mořské řasy jsou proto účinnou prevencí leukémie a kostní rakoviny.

Elixír mládí a krásy

Řasy navíc obsahují více než patnáctinásobek minerálů než různé druhy zeleniny, které v našich zeměpisných šířkách běžně konzumujete. Výborné účinky mají i na vaši pleť, takže je bez nadsázky můžete nazvat elixírem mládí a krásy.

Existují různé druhy řas, například zelené, červené, ale také hnědé. Jsou vlastně mořskou zeleninou. Najdete v nich hodně dobře stravitelných, ale přitom kvalitních a lehkých bílkovin. Dále uhlovodany a látky pomáhající rozpouštět hleny a tuky, právě proto jsou lékem proti zvýšené hladině cholesterolu.

Navíc váží na sebe kyseliny, které dostáváte do těla vinou moderní průmyslově zpracovávané stravy. Působí proto zásaditě a tím nám srovnávají acidobazickou rovnováhu ve vašem těle. Ta má totiž právě vinou moderní chemie ve stravě tendenci vychylovat se směrem ke kyselejšímu prostředí. Pravidelná dávka minerálů a vitamínů z mořských řas působí na váš organismus doslova jako balzám proti civilizačním onemocněním.

Nevynechávejte řasy z jídelníčku

Určitě jsme vás už přesvědčili, že mořské řasy mají vzhledem ke svým léčivým účinkům a pozitivnímu působení na naše tělo jednoznačné místo ve vašem jídelníčku. S jakými řasami se v kuchyni setkáte a jak byste je měli zpracovávat, aby byly nejenom zdravé, ale také chutné? Zřejmě nejznámější řasou je Nori. Stává se obrovským zdrojem bílkovin, vitamínu A, B a C. Její listy usušené na slunci se používají při výrobě dnes oblíbeného jídla sushi. Takže pokud jste sushi dosud neochutnali, zkuste ho třeba právě kvůli obsahu této zdravé řasy.

Výhodou řas v jídelníčku je skutečnost, že obsahují také vlákninu, která ve vašem trávicím systému vyvolává pocit sytosti. To má samozřejmě příznivý vliv na množství zkonzumovaného jídla a tím pádem i na vaši hmotnost. Řasa Nori také zabraňuje množení choroboplodných zárodků, takže působí vlastně jako dezinfekce.

Řasa Dulse je bohatá na železo, vápník, hořčík či jód nebo fosfor. Hodí se do polévek, omáček či zeleninových směsí. Wakame má hodně vlákniny, bílkovin, vápníku, sodíku, železa i jódu. I ji můžete přidávat do polévek, omáček nebo zeleniny. Uvidíte, že řasám přijdete na chuť a stanou se nedílnou součástí vaší kuchyně.