Může vám veganství pomoci ke štíhlé linii?

Zdravotní rizika nehrozí

Odpověď zní ano. Pokud se rozhodnete zříci se nejenom masa, jako to dělají vegetariáni, ale také všeho, co nám zvířata poskytují, tedy i mléka, vajec a medu a z nich připravených pokrmů, skutečně to může mít prospěšný vliv na vaši hmotnost.

Veganství je zdravou životosprávou. Veganská strava obsahuje naprosté minimum nasycených tuků a cholesterolu, takže zde nehrozí zdravotní rizika v podobě srdečních a cévních příhod. Ve vašich cévách se neusazuje tuk, netloustnete. Veganská dieta vám naopak dodává hodně rostlinných bílkovin, vlákniny a polysacharidů. Najdete v ní také hodně hořčíku, draslíku, antioxidantů a kyseliny listové i dostatek vitamínů C a E.

Nezapomínejte na vitamín B12

Z hlediska hubnutí je veganská dieta velmi příznivá právě kvůli velmi nízkému obsahu tuků a také cukrů. Na druhou stranu je ale nutné při veganské dietě pečlivě sledovat příjem dalších látek jako vitamínu B12 a D, také jódu, vápníku, selenu, železa či omega 3 mastných kyselin. Tyto látky jsou pro správnou funkci lidského těla nezbytné a právě jejich nedostatečný příjem při této stravě může veganům způsobit různé zdravotní potíže.

Například vitamín B12, který běžný strávník získává například z vaječného žloutku, masa, mléka či vnitřností, je proto nutné dodávat v podobě potravinových doplňků. Jinak při jeho nedostatku hrozí poruchy krvetvorby, především anémie, tedy chudokrevnost.

Musíte dbát na správně sestavený jídelníček a zmiňované látky nahradit z jiných zdrojů. Strava vegana musí především obsahovat dostatek rostlinných bílkovin. Ty najdete v luštěninách a v obilovinách. Díky jejich příjmu veganům nechybí aminokyseliny.

Potřebujete dostatek železa, vitamínu D i nenasycených mastných kyselin

Dále by si vegani měli dát pozor na příjem železa, který naštěstí většinou bývá z rostlinných zdrojů dostatečný. Podceňovat nelze ani vitamín D získávaný z ryb, jinak ho můžeme získat sluněním, protože se pomocí slunečního záření tvoří v kůži. Veganům také může chybět jód z ryb, který doplní jodidovaná sůl nebo minerální doplňky.

Vápník získávaný z mléčných výrobků lze nahradit rostlinnými zdroji, například listovou zeleninou nebo semeny rostlin. Také je třeba si zajistit příjem omega 3 nenasycených mastných kyselin, obsažený v rybách. Najdete ho i ve vlašských ořechách, slunečnicových semenech či kukuřici.

Nejde o dietu, ale životní styl

Zdraví a životní styl spolu úzce souvisí. Veganství je více životním stylem než dietou a pokud nezapomenete dodávat tělu vše potřebné, může mít příznivý vliv na zdraví. Většinou k veganství přistupují lidé s ekologickým zaměřením, kterým není lhostejný osud planety, zamýšlejí se na situací zvířat a jejich rolí v našem životě a životosprávě.

Existují samozřejmě i lidé, kteří podlehnou krátkodobé módě, ale ti se většinou po určité době vrátí ke starému životnímu stylu. Proto také myslet si, že když se stanete veganem, rovnou automaticky zhubnete, je omylem. Dobře si rozmyslete, zda se skutečně chcete stát veganem. Můžete se totiž překrmovat sacharidy z rostlinných zdrojů a v tom případě hubnout nebudete.

Pokud ale budete jíst s rozumem, ke štíhlé linii můžete dospět. Obecně je ale důležité, že vegani se mnohem častěji zajímají o to, co jí a pečlivě sledují také výživovou hodnotu potravy.