Náhrada másla v dietním jídelníčku

Ať už z důvodu současné vyšší ceny másla, laktózové intolerance nebo snahy zhubnout nějaké to kilo navíc, přicházíme s tipy na alternativami, které máslo bezpochyby má.

Rostlinný původ, podobná cena

Klasické máslo můžete nahradit hned několika surovinami rostlinného původu, navíc se spoustou zdravotních benefitů. O kterých konkrétních produktech je řeč a v čem mají oproti máslu navrch?

Olivový olej

Olivový olej je díky vysokému obsahu antioxidantů zdraví prospěšný. Za opravdu kvalitní kus extra panenského olivového oleje si sice připlatíte, jde však o investici, která se rozhodně vyplatí.

S olivovým olejem není třeba plýtvat. Ideální využití nachází ve studené kuchyni jako součást pomazánek, zálivek do salátů apod. Pro představu, 75 ml olivového oleje nahradíte 100 g másla.

Řepkový olej

Zastudena lisovaný řepkový olej je nejen pochoutkou, ale také zdravou a univerzální surovinou. Hodí se jak do teplé, tak i do studené kuchyně.

Obsahuje spoustu vitamínů, ale i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. V případě řepkového oleje vám postačí 75 ml jako náhrada za 100gramovou kostku másla.

Avokádo

Napadlo by vás, že ideální náhradou másla může být ovoce? Rozmačkané avokádu tyto vlastnosti skutečně má. Díky své máslové textuře je vhodné při pečení, své uplatnění ale také najde ve studené kuchyni (součást pomazánek, dipů, salátů).

Nabité je velkým množstvím vitamínů, minerálů, vlákninou i omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Při pečení volte gramáž avokáda stejnou jako u másla.

Jogurt řeckého typu

Ačkoli se řecký jogurt může zdát jako vysoce kalorický, opak je pravdou. V porovnání s máslem obsahuje pouhou pětinu kalorií. Ve prospěch řeckého jogurtu hraje i velké množství bílkovin a jeho relativně nízká cena.

Při pečení je gramáž jogurtu identická s gramáží másla. Bábovkám, muffinům, koláčům nebo třeba buchtám dodá řecký jogurt vláčnou, nadýchanou konzistenci.

Nyní už víte, jak máslo bez problému nahradit, a tak ve vás jeho zdražování nemusí vyvolávat obavy. Sáhnout po alternativě másla se navíc vyplatí i ze zdravotních důvodů.