Jak nám mohou pomoci potravinové doplňky?

Klamat spotřebitele je nepřípustné

Co vlastně do kategorie potravinové doplňky patří? Jsou to preparáty, které možná na první pohled působí jako léčivé přípravky. V lidském organismu působí pozitivně, tedy v podstatě léčivě. Díky nim si doplňujete různé látky, kterých v běžné stravě nemáte dostatek. Zároveň také příznivě ovlivňují váš zdravotní stav.

V podstatě jde podle definice v zákoně o potravinu, „jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem“.

Výrobce doplňků oznamuje existenci svého výrobku Ministerstvu zdravotnictví, které posoudí jeho zdravotní nezávadnost. Nedochází zde sice k posuzování účinnosti přípravku, ale výrobce by rozhodně neměl klamat spotřebitele a uvádět nepravdivá tvrzení. Musí doložit účinky, které na obalech, v příbalových letácích a v reklamě uvádí.

Nezaměňujte doplňky s léky

V případě doplňku se nejedná se o léčivo, ale potravinu. Proto pozor. I když mohou být doplňky stravy v některých případech s léky zaměňovány a dokonce se velmi často také prodávají v lékárnách, nepatří mezi léky. Rozhodně nejsou adekvátní léčbou v případě nemoci.

Mohou mít pouze podpůrné účinky. Odborníci se ovšem domnívají, že bychom je do své stravy zařazovat měli, protože zajišťují přísun řady látek, které naše tělo jinak získává velmi obtížně nebo vůbec.

Pomoc při nevyvážené stravě

Jde například o vitamíny a multivitaminy. Na trhu najdete celou řadu těchto produktů majících i velmi komplexní složení. Pokud máte pocit, že jste například oslabení po nemoci, máte sníženou imunitu, je dlouhá zima, můžete po nich sáhnout.

Vhodné jsou ale i u zdravých lidí, protože lékařské studie ukazují, že málokdo jí dostatek ovoce a zeleniny a nutričně hodnotnou a vyváženou stravu. Obecně máme často málo vitamínu C i B6, i B12, nedostatek železa či zinku nebo vápníku.

I když jíme relativně zdravou stravu, může se stát, že budeme trpět nedostatkem některých látek. Schopnost získávat efektivně vitamíny a nutričně hodnotné látky také klesá například kouřením a pitím alkoholu, ale také znečištěním životního prostředí.

Bohatá nabídka elixírů mládí

Doplňky složené z vitamínů a jiných látek se stávají účinnou prevencí nemocí. Přitom hodnoty látek v těle potřebné k předcházení chorob jsou podle názoru vědců mnohem větší než ty, které se běžně doporučují.

Je prokázáno, že nedostatek některých nutričních látek souvisí s urychlením degenerativních onemocnění a procesů. Příkladem je koenzym Q10, s trochou nadsázky nazývaný jako elixír mládí. Ginkgo biloba zlepšuje řadu příznaků spojených se stárnutím. Podobně vitamín E pomáhá u starších lidí v oblasti imunity.

Do skupiny elixírů mládí patří i další přípravky s antioxidačními účinky, například flavonoidy, aminokyseliny. Podobné jsou i přípravky s kolagenem na zlepšení stavu kloubů a chrupavek, na zmírnění příznaků menopauzy, nebo na hubnutí, různé bylinné směsi a čaje.

Nevěřte na zázraky

Ano, s doplňky stravy můžeme být zdravější. Jak se ale vyznat v džungli reklam, které nám přípravky nabízejí? Konzultujte své zkušenosti s lékaři, výživovými poradci i lékárníky.

Dejte na dobré jméno přípravků od zavedené firmy s dlouholetými zkušenostmi. Vyvarujte se nákupů neznámých preparátů na internetu. Nevěřte na zázračné působení, to platí hlavně u hubnoucích přípravků.