Následky dlouhodobého stravování za chůze

Ačkoli každý by měl mít v zaměstnání o přestávce možnost zajít si v klidu na oběd, ne všichni ji ve skutečnosti mají. Celá řada lidí si nanejvýš vyběhne ven koupit svačinu do nejbližšího fastfoodu nebo stánku s občerstvením. Jídlo konzumují za chůze po cestě zpět do kanceláře. Tento zvyk však není pohodlný, uspokojující ani zdravý.

Co zjistila studie

Univerzita v anglickém Surrey provedla studii, které se zúčastnilo 60 žen, rozdělených na tři skupiny. První skupina jedla oběd v restauraci a povídala si přitom s ostatními. Druhá při sledování seriálu Přátelé a třetí za chůze po chodbě.

Po ukončení experimentu vyplnily účastnice dotazník a podstoupily ještě „test chuti“, ve kterém měly na výběr ze čtyř druhů svačiny (čokolády, mrkve, hroznového vína a chipsů). Výzkumníci si poznačili, jakou svačinu si kdo vybral.

Zjistili, že ženy, které konzumovaly jídlo za chůze, snědly poté 5x víc čokolády, než ty, které při jídle sledovaly seriál či obědvaly v restauraci. Účastnice ze skupiny, která jedla za chůze, měly také později větší hlad.

Co výsledky znamenají

Stravování za chůze vede k tomu, že lidé mají sklon přejídat se později během dne. Mají rovněž i nezdravější chutě.

Důvodem může být, že pohyb člověka silně rozptyluje a narušuje schopnost soustředit se na jídlo a zpracovat jej. Je také možné, že tělo chůzi považuje za druh cvičení a dává mozku signál dát si poté něco dobrého (nezdravého) nebo se rovnou přejíst, čímž se odmění.

Obecně „bezmyšlenkovitá“ konzumace jídla (a nejen v pohybu, ale třeba i u počítače) vede k přejídání, protože se nesoustředíte na to, co a kolik toho sníte.

Dlouhodobým důsledkem častého stravování za chůze může být přibírání na váze. Pokud zrovna držíte dietu, rozhodně vás v ní nepodpoří.

Naučte se jíst zdravým způsobem

Jak už bylo zmíněno na začátku tohoto článku, nejde vždy jen o to, co jíte, ale také jakým způsobem. Pokud se často stravujete „bezmyšlenkovitě“, naučte se k jídlu přistupovat jiným způsobem.

Zde jsou jednoduché návyky, které byste si měli osvojit.

  • Používejte menší talíře. Často mají lidé tendenci jíst, dokud talíř není prázdný, ačkoli jsou plní. Zejména v restauracích, kde se obvykle servírují velké porce na velkých talířích. V tom případě se nenechejte ošálit tím, co vidíte, ale poslouchejte své tělo. Není povinnost sníst vše, co vám v restauraci nebo kdekoli jinde naservírují. Můžete požádat obsluhu, ať vám zbytek zabalí na později.
  • S tím rovněž souvisí jíst pomalu. Žaludku trvá déle, než předá mozku informaci, že jste sytí, proto mu dejte čas.
  • I když máte hodně práce, udělejte si čas na obědovou pauzu a v klidu, bez spěchu a stresu se najezte.
  • Doma jezte u stolu v kuchyni, nesurfujte přitom na internetu, nečtěte si noviny apod.
  • Dodržujte pitný režim, hlavně pijte dostatek vody. Jak se říká, hlad je často převlečená žízeň.
  • Dělejte si zdravé svačiny – hodně ovoce, zeleniny, ořechy, semínka apod. Je to mnohem lepší, než bezmyšlenkovitě sáhnout po čokoládě. Celkově volte potraviny, které jsou bohaté na vitamíny a minerály.
  • Nejezte jídlo přímo z obalu, vždy si jej přendejte na talíř, talířek či misku.
  • Nezůstávejte bez jídla déle než 4 hodiny.
  • Jezte, když máte hlad a přestaňte, jakmile se cítíte plní. Neměli byste vynechávat hlavní jídla dne, ale není nutné jíst v přesně dané časy – řiďte se svými vnitřními hodinami.