Návštěva adventních trhů, aneb jak odolat pokušení

Pamatujte, že ne vždy je dobré si odpírat vše, na co máte chuť. To platí i pro případ, že se právě nacházíte v redukčním režimu. Pokud víte, že vás podobná návštěva vánočních trhů letos čeká, připravte se na ni s předstihem a nenechejte se snadno strhnout hromadou vánočních lákadel.

Najezte se předem!

Základem úspěchu je předem si určit, co si vlastně můžete dovolit a co od takových trhů očekáváte. Jdete přeci načerpat vánoční atmosféru a užít si všudypřítomné vůně i světýlka spojená s tímto kouzelným obdobím, nikoli se přejíst k prasknutí.

Nástrahy v podobě grilovaných klobás, smažených jídel, sladkých trdel, štrůdlů i horkých alkoholických nápojů budou všude kolem vás a vašim úkolem bude v první řadě ovládnout své nezdolné chutě.

Nejdůležitější je se před každou návštěvou adventního trhu dosyta najíst tím, na co jste ve svém aktuálním režimu běžně zvyklí a nenechávat si místo na něco „kdyby náhodou“.

Věřte, že když budete mít plný žaludek pestrého a nutričně vyváženého jídla, chutě na vánoční pochoutky se vám vyhnou obloukem i přesto, že tak neodolatelně voní.

Udělejte občasnou výjimku!

Kdybyste i přesto nedokázali svou touhu ovládnout, můžete si dopřát alespoň jednu tuto tradiční laskominu. Při výběru se však raději zaměřte na méně tučné varianty a na místo klobásy zvolte například zelňačku či obyčejný párek s chlebem.

Sladké pochutiny na tom s množstvím energie nejsou o moc lépe, proto si vyberte například pečené kaštany, nebo si trdlo či štrúdl zkuste rozdělit s dětmi či přítelem napůl. Ušetříte nejenom přijaté kalorie, ale navíc si oddychne i vaše peněženka.

Pozor na alkohol

Dalším kamenem úrazu je alkohol. Večírky a časté popíjení svařáku či horkého grogu na ulici u stánku k vánocům patří a málokdo si bez nich dokáže svátky představit. Tyto na první pohled nenápadné drinky však skrývají mnohé hrozby, ať už v podobě alkoholu či nadměrného množství cukru.

Alkohol je sám o sobě při dietě velmi nevhodný, jelikož se množstvím energie dá srovnat s těmi nejtučnějšími pokrmy, jaké si dovedeme představit. Často si pak za celou procházku dáte dva či tři takovéto nápoje a nadměrný denní energetický přísun je na světě.

Tekuté kalorie jsou největší hrozbou všech dietářů, jelikož si jejich přísun nijak zásadně neuvědomují a nepřikládají jim takovou váhu.

Někdy se mohou součty kalorií přijaté z nápojů za celý den vyšplhat do astronomických výšin. Co s tím? Pokud si tradiční nápoj v podobě svařeného vína nechcete odpírat, zkuste vydržet jen u jednoho, který si budete usrkávat delší dobu a poté se zahřejte už jen čajem bez cukru.

Další alternativou je příprava domácího svařeného vína do termosky, kterou si pak můžete vzít jednoduše s sebou a budete mít kontrolu nad množstvím přidaného cukru a jiných ingrediencí.

Při návštěvě adventních trhů tedy nezapomínejte, že Vánoce jsou především svátky klidu a míru, nikoli jídla. Jezte jako obvykle a sem tam si samozřejmě dopřejte i nějaké to potěšení. Pokud byste se omezovali příliš striktně a nedovolili si ani sousto z nabízených lákadel, pravděpodobně byste dříve či později stejně selhali a možná dokonce v mnohem horší míře. I o Vánocích se proto držte hesla: „Smím všechno, ale s mírou!“