Nedaří se Vám zhubnout? Viníky mohou být střevní bakterie.

Zdravá, vyvážená a pestrá strava doplněná dostatečným pohybem je samozřejmostí. Zajímavostí však může být to, že tělesnou hmotnost ovlivňuje také stav vašeho střevního mikrobiomu.

Proč je tomu tak?

Střevní bakterie, které osídlují vaše střeva, se dle některých studií podílejí také na vaší hmotnosti. V lidském střevě naleznete něco kolem tisíce druhů mikroorganismů, z nichž dva druhy jsou prý zodpovědné i za vaši váhu.

Záleží, který druh u člověka převažuje. Dle některých zdrojů byla u obézních a lidí s nadváhou objevena převaha kmenu Firmicutes a u štíhlých zase Bacteroidetes.

Střevní mikrobiom se vyvíjí již od samotného narození, kdy přirozeným porodem dochází k osídlení střev tím nejlepším způsobem. Děti narozené císařským řezem tak mají do budoucna mnohem větší pravděpodobnost špatného složení střevní mikroflóry.

Špatné složení střevní mikroflóry může přispívat k obezitě i dalším zdravotním komplikacím. Střevní mikroorganismy jsou zodpovědné za mnoho důležitých mechanismů v lidském těle, včetně imunitních reakcí a tvorby energie či některých nezbytných látek.

Správné bakteriální osídlení vašich střev tak pro vás může být mnohem důležitější a přínosnější, než jste si doposud mysleli.

Jak ovlivnit správné osídlení střev?

Složení mikrobiomu je sice částečně dáno geneticky, avšak z velké části ho můžete ovlivnit také vy sami, zvláště životním stylem a správnou životosprávou.

Probiotika, neboli hodné bakterie ve střevech, se živí prebiotiky, což je vláknina obsažená ve vaší potravě.

Pro pozitivní ovlivnění střevní mikroflóry je proto nezbytná dostatečná konzumace vlákniny, kterou najdeme zejména v ovoci, zelenině, ořechách, semínkách, celozrnných obilovinách či luštěninách.

Tyto potraviny by se ve vašem jídelníčku měli vyskytovat v dostatečném množství tak, abyste dosyta „nakrmili“ všechny hodné bakterie a ty pak plnily své funkce ve střevech.

Dalšími faktory, které ovlivňují střevní mikroflóru, jsou dostatečný spánek, pohyb i aktivity v přírodě.

Negativní dopad na osídlení střev mají naopak širokospektrá antibiotika, která kromě zlých bakterií dokáží odstranit i ty hodné. Výsledkem je, že negativně působí na celkový stav vašeho organismu včetně imunitních funkcí. Jakmile budete nuceni antibiotika užívat, nezapomeňte na zařazení doplňku stravy v podobě probiotik.

Probiotika dnes pořídíte v každé lékárně. Vašim střevním bakteriím dále příliš neprospívá ani alkohol, tučná strava či kouření.

Co zaručeně platí?

Zdravým životním stylem, vhodnou a vyváženou stravou, dostatkem odpočinku i pravidelnou pohybovou aktivitou můžete dosáhnout redukce hmotnosti nejúčinněji.

Nejenom proto, že se to z dlouhodobého hlediska již několikrát ukázalo jako nejlepší způsob hubnutí, ale také proto, že tímto způsobem podpoříte správné bakteriální osídlení vašich střev, které se rovněž může podílet na tom, zda se vám daří hubnout či nikoli.