Negativní dopady diet na lidské zdraví, o kterých se nemluví

Existuje řada diet, které byste měli praktikovat pouze pod dohledem lékaře a neměli byste je zneužívat.

Patří k nim většina striktních diet, u kterých nadměrně omezujete jednu ze základních živin, typicky sacharidy anebo tuky.

U některých diet však dochází i k omezení bílkovin. Zde už byste měli být na pozoru!

Nízkosacharidová dieta, trend moderní doby

Velmi populární je dnes takzvaná nízkosacharidová dieta neboli low carb.

U této diety dochází k radikálnímu omezení sacharidů, a pokud se jejich příjem sníží až pod 50 g za den, přechází v ketogenní dietu.

Dieta tohoto typu vám slibuje rychlý úbytek váhy, proto si ji vybere většina lidí požadujících redukci hmotnosti. Málokdo se však zamyslí nad tím, co za onou „zázračně“ rychlou redukcí doopravdy stojí.

Neredukuje se tuk, který během několika dní zmizí, ale vodu, která je v těle vázána na zásobní sacharidy. Ty tělo při takové dietě vyčerpá.

Tato dieta může být v některých případech přínosná (využívá se například jako léčebná dieta u epilepsie či obezity u nemobilních pacientů), ale problém nastává ve chvíli, kdy ji bez přemýšlení začne praktikovat kdokoli bez znalostí o výživě.

Ketogenní dieta je pro tělo nová zátěž, se kterou se musí vyrovnat.

Dochází k velkému úbytku vody a vzniká riziko dehydratace. Je zde absence mnoha důležitých látek (vitaminů, minerálů či vlákniny) a může dojít k rozvratu zažívání.

U lidí s poruchami tukového metabolismu může dojít ke zhoršení stávajících parametrů a vyššímu riziku rozvoje některých onemocnění.

Pozor by si však měli dávat i diabetici, u kterých může být stav ketózy velmi nebezpečný, protože se mu tito pacienti snaží naopak vyhýbat.

V neposlední řadě je ketogenní dieta zátěží pro ledviny, případně játra, hlavně pokud si nejste jisti, v jakém zdravotním stavu se právě nacházíte.

Pokud podobnou dietu zvažujete, rozhodně se nejdříve poraďte se svým lékařem, se kterým proberte všechna pozitiva i negativa.

Detoxikace jako zázračný spasitel?

Zpozornit byste měli i v případě, pokud vám nějaká dieta slibuje zázračnou detoxikaci organismu. Detox, je totiž pouze marketingový název pro očistu těla, která se odehrává neustále, a to za pomocí orgánů jako jsou ledviny, játra nebo střeva.

Neexistuje žádná speciální dieta, která by vám pomohla zbavit se všech škodlivých látek, za to mohou již zmiňované orgány. Detoxikační očisty jsou většinou založené na jednostranných dietách, kdy konzumujete například pouze zeleninu a ovoce.

Pokud si takto jednorázově odlehčíte jídelníček, určitě to nemusí být na škodu, ale měli byste se vyvarovat nějakého dlouhodobého praktikování podobných nesmyslů.

Ovoce a zelenina jsou zdravé, ale je třeba je konzumovat ve zvýšeném množství v rámci klasického jídelníčku, aniž byste vyškrtli všechny ostatní zdravé potraviny.

Ovoce je kromě vitaminů a vlákniny také plné cukru a jeho nadměrná konzumace je pro mnoho lidí nevhodná.

Celodenní dlouhodobé popíjení ovocných a zeleninových šťáv vás sice tolik nezatíží, nicméně mohou vám chybět důležité živiny, zejména pak bílkoviny.

Závěrem …

Bílkoviny mají v jídelníčku důležité funkce. Mohou za sytící schopnost pokrmů, a navíc zabraňují ztrátě svalové hmoty. Chcete-li zhubnout tuk, a nikoliv přijít pouze o svaly, raději na diety zapomeňte.

Žádný zázračný detox neexistuje, detoxikace probíhá v organismu po celý život přirozeně a můžete ji podpořit například zvýšeným příjmem čisté vody či vyváženým jídelníčkem s dostatkem všech potřebných živin.

Příště, až natrefíte na podobnou dietu, buďte obezřetní, abyste si neuškodili.