Negativní vlivy na hubnutí

Rozhodli jste se, že chcete zhubnout, ale neustále Vám to nejde tak, jak jste si představovali? Na hubnutí má vliv kromě cvičení několik ostatních faktorů jako jsou stres, aktuální zdravotní stav, odpočinek a hlavně stravování.

V dnešní moderní a rychlé době je nejzásadnějším a nejčastějším vlivem, který nám brání v hubnutí, stres. Ten ovlivňuje naše hubnutí možná více, než si uvědomujeme. Psychický stav naší mysli je zatěžován například naší finanční situací, zaměstnáním, vztahy a tak dochází k tomu, že podvědomě řešíme své problémy neustále. Přemýšlíme, jak co udělat nejlépe, jak zlepšit svoji životní situaci, jak vyřešit složitý úkol v zaměstnání nebo jak se omluvit partnerovi, se kterým jsme se včera pohádali. To vše negativně ovlivňuje mysl a podvědomě nutí naše tělo jíst a tím pádem neshazovat potřená kila.

Dalším faktorem, který často ovlivňuje hubnutí, je náš zdravotní stav, ať již dlouhodobé zdravotní problémy nebo aktuální chřipka či nachlazení. Při dlouhodobé nemoci můžeme s lékařem vymyslet a uzpůsobit cvičení tak, aby nám příliš nezatěžovalo organismus, ale při chřipce či nachlazení nejdeme cvičit vůbec a tak je hubnutí opět omezeno na minimum.

Přejídání versus hladovění

S nastávajícími Vánocemi přichází český zlozvyk v podobě přejídání se a dojídání všeho, co doma zůstane. Cpeme se tak jídlem u televize, v práci u sedavého zaměstnání nebo z nudy namísto toho, abychom šli na zimní procházku a poté si dali dobrý zelený čaj na pročištění. Přejídání se dá lehce předcházet pravidelnou stravou, na kterou svůj organismus navykneme a nebudeme mít tak už potřebu jíst více jídla než naše tělo potřebuje. Opakem přejídání je potom hladovění, které je ještě horší a tuto variantu hubnutí zavrhněte ihned. Naopak tím možná ještě přiberete i po malém soustu jídla.

Posledním neméně důležitým faktorem je nedostatek odpočinku. Relaxace a pravidelný spánek je nejen pro psychickou pohodu velmi důležitý, ale také tělo potřebuje prostor pro regeneraci. Všeho má tělo dostávat s mírou, jak jídla, tak také odpočinku. Platí tak jednoduché pravidlo, jezte v menších dávkách a k tomu si dopřejte dostatek relaxace a pravidelný pohyb.