Neobvyklé druhy obilovin pro zpestření jídelníčku

Už vás nebaví jíst dokola pořád to samé? Hledáte zajímavé potraviny, které by váš jídelníček zpestřily?
Máme pro vás tip na některé obiloviny a pseudoobiloviny, ve kterých kromě komplexních sacharidů najdete i cenné aminokyseliny, vitaminy a minerální látky.
Publikováno: 23.12.2019
Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
60 minut s nutričním specialistou
Obiloviny a pseudoobiloviny ve zdravém jídelníčku
Obohaťte svůj jídelníček o netradiční druhy obilovin a pseudoobilovin, které vynikají svými nutričními vlastnostmi.
Kromě vyššího množství bílkovin a vlákniny v nich najdete spoustu vitaminů a minerálních látek.
Překvapí vás nejen svou lahodnou chutí, ale i snadnou tepelnou úpravou.
Čirok
Čirok je jednou z nejproduktivnějších teplomilných plodin a dobře se jí daří například v kukuřičné oblasti.
Nejvyužívanější je zrnový čirok, který se mele na mouku, ze které se nejčastěji připravuje kaše a placky.
Čirok patří mezi plodiny nenáročné, avšak velmi výživné. Je přirozeně bezlepkový a obsahuje řadu minerálních látek.
Pohanka
Tato pseudoobilovina je bohatá na minerální látky. Dále obsahuje rutin, jenž příznivě působí na zdraví cév.
Pohanka se bohužel v dnešních jídelníčcích vyskytuje spíše výjimečně, ale naše babičky ji hojně využívaly ve všemožných receptech.
Najdete v ní vlákninu, která má na organismus řadu příznivých účinků.
Quinoa
Quinoa neboli merlík chilský je v poslední době opravdovým trendem zdravého jídelníčku. Má poměrně neutrální chuť, takže se dá připravit na nespočet způsobů.
Obsahuje poměrně velké množství vlákniny, bílkovin, hořčíku, mědi, fosforu, zinku a železa.
Quinoa se skvěle hodí jak do jídelníčku celiaků, příznivců zdravého životního stylu, ale i těch, co se snaží shodit nějaké to kilo navíc.
Jáhly
Jáhly, nebo také proso, jsou bohaté na železo, zinek, hořčík a skvěle mohou ozvláštnit jinak zdravý jídelníček.
Jáhly jsou velmi zdravá potravina, která může konkurovat jiným přílohám, a to i svou velmi příjemnou chutí.
Můžete je konzumovat nasladko i naslano a připravit z nich jakékoliv jídlo od snídaně po večeři.