Nevhodné potraviny při hubnutí aneb Sladké, tučné i slané je nepřípustné!

Jednoduché cukry raději vynechejte

Především se obloukem vyhněte všem potravinám s vyšším obsahem jednoduchých cukrů. Patří sem veškeré sladkosti, tedy koláče, buchty, dorty, zákusky, sušenky, tedy cukrářské výrobky, bonbóny, čokoláda (výjimku tvoří pouze čokoláda s vyšším obsahem kakaa, tedy nejméně 70 %, i ta by se měla konzumovat pouze v omezeném množství).

Tyto potraviny způsobují kolísání hladiny krevního cukru, protože krátce po konzumaci se cukr uvolní do krve a ve formě glukózy vám dodává energii. Pokud přijatou energii nespálíte, přeměňuje se na tuk a vy přibíráte. Tomu musíte zabránit.

Ošidné je i ovoce

Zákeřnost potravin obsahujících hodně jednoduchých cukrů je opravdu velká. Jestliže energii přijatou z nich nedokážete vydat prací či pohybem, raději na ně úplně zapomeňte.

Určitým nebezpečím je i ovoce, a to především ve větším množství. I v ovoci totiž najdete dosti velké množství jednoduchých cukrů. Nebezpečné jsou v tomto směru hlavně banány a také hroznové víno.

Stejně tak ale dejte pozor na kandované ovoce, kde je díky sušení cukr koncentrovanější a vy ho tak sníte mnohem více, než byste předpokládali. Ošidné je i konzervované ovoce (použití cukru při konzervaci).

Podobně zrádné jsou i slazené ovocné nápoje, kterých za den vypijete hodně. Cukr musíte odbourat. Ovšem i s potravinami obsahujícími polysacharidy to při dietě příliš nepřehánějte. Brambory, rýže, těstoviny, pečivo, to vše obsahuje sacharidy, i když složitější. I tady je nutné mít konzumaci pod kontrolou.

Zrádné jsou potraviny se skrytými tuky

Druhým velkým zlem je tuk. Mějte vždy na paměti, že nejde jenom o tuky, kterými mastíte, tedy ty, s nimiž si natřete chléb nebo je použijete na pečení. Spousta lidí si myslí, že když omezí nebo úplně vyřadí potraviny s těmito tuky, má hubnutí zaručeno. Není to pravda.

Obrovskou část našeho příjmu tuků tvoří právě takzvané skryté tuky. Vyskytují se v pečivu, jogurtech, vaječném žloutku, vnitřnostech, ale třeba i v kůži kuřete. Proto je vždy důležité kontrolovat etikety výrobků a vybírat takové s nižším množství udaného tuku.

Nezvyšujte si zbytečně cholesterol

Bez jakých tučných potravin je tedy lépe se obejít? Vynechejte tučná masa, především vepřové, bůček, krkovičku, ovar, ale také skopové, husu a kachnu, dále uzeniny, různé paštiky, salámy, masové konzervy, zabijačkové pokrmy, vnitřnosti. Omezte i tučné ryby jako je například úhoř.

Dále veškeré plnotučné mléčné výrobky, tedy sýry, jogurty, smetanu, šlehačku, smetanové krémy a zmrzliny. Stejně také veškeré smažené a pečené pokrmy. Máslo, sádlo, slanina, majonézy. Tuk zvyšuje cholesterol v krvi a tím stoupá riziko srdečně-cévních chorob a s nimi spojených komplikací.

Povoleny jsou sýry do maximálně 30 % tuku v sušině, případně jogurty s označením maximálně 3,5 g tuku na 100 gramů. U mléka volte buď odtučněné, nebo menší množství polotučného. Tvarohy a jogurty také se sníženým obsahem tuku.

Nepřehánějte to ani se solí

Vynechat byste měli při redukci váhy ale i potraviny s vyšším obsahem soli. Například slané chipsy (obsahují též hodně tuku), konzervované potraviny, polotovary a uzeniny (také velké množství skrytého tuku). Přílišné solení má vliv na zvýšení krevního tlaku. Zapomeňte i na alkohol, který je zdrojem zbytečných kalorií.