Nezapomínejte na pohyb ani o Vánocích

Starosti o kila půjdou stranou

Ať už chcete či nikoli, o Vánocích narazíte na spoustu lákadel v podobě dobrého jídla. I když máte dobrá předsevzetí všem lákadlům zdárně odolat, většinou se vám to nakonec stejně nepodaří.

Abyste nemuseli řešit, zda sníst o kolečko lineckého cukroví víc nebo ne, když se vám letos povedlo upéct tak dobré, nezapomínejte na pohyb o svátcích a mezi nimi. Když se budete pravidelně hýbat, starosti, zda trochu přiberete, půjdou stranou. Jak na to?

Úklid i nákupy se dají spojit s pohybem

Začněte už před Štědrým dnem v době adventu. I pobyt doma může být přínosem pro vaši tělesnou kondici. Takový vánoční úklid je dobrým tréninkem. Mytí oken, luxování, mytí podlahy, to vše jsou aktivity, při kterých musíte vykázat určitou fyzickou zdatnost. Nevyhýbejte se jim. Přirozeně si protáhnete tělo, spálíte dost kalorií a odměnou vám bude byt zářící čistotou.

Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Budete mít byt jako klícku a ještě máte šanci i shodit nějaké to kilo. I nákup vánočních dárků můžete propojit s pohybem. Zkuste na něj vyrazit pěšky, a dokud nemáte plné ruce tašek, pořádně se projít. V některých obchodních centrech najdete i fitness centra, takže zkuste svoji předvánoční pouť zahájit právě tam a než vyběhnete do obchodů, trochu se zde protáhnout.

Do posilovny i ve vánoční době

Vyberte si navíc nějakou pravidelnou sportovní aktivitu, která není závislá na počasí, a kterou můžete provozovat uvnitř. Zkuste alespoň jednou týdně zajít na hodinku do posilovny, a to už v adventní době. Zaposilujte si, nebo se poohlédněte, zda zde nemají kurzy zumby, aerobiku, pilates, nebo jiného pohybu, na který máte chuť.

Určitě se v nich najde jedno volné místečko a vy se budete moci přidat k ostatním a zasportovat si. Vánoce vás potom už nezastihnou nepřipravené. Pravidelnou pohybovou aktivitu budete mít ve svém rozvrhu a pomůže vám bojovat s vánočními pokušeními.

Pozitivní je, že řada fitness center má otevřeno i ve vánoční době a mezi svátky. Fitness trenéři totiž dobře vědí, že Vánoce jsou náporem na vaši tělesnou kondici, a tak jsou připraveni vám pomoci si přibývajícími kily. Proto neváhejte a vydejte se do posilovny i mezi svátky. Za ten pocit, že uděláte něco sami pro sebe, to opravdu stojí.

Protáhněte se doma, zalyžujte si na horách

Zapomínat na pohyb nemusíte ani doma. I během svátků si zacvičte. Kousek místa na koberci v obývacím pokoji určitě najdete. Pokud si nevíte rady, jak cvičit, inspirujte se na internetu. Najdete tam spoustu videí s návody na různé druhy cvičení. Postupně si vše vyzkoušíte, najdete, co vám bude nejvíc vyhovovat a budete postupovat svým vlastním tempem.

Odměnou vám bude každá radost z pokroku. Zkuste si naordinovat třeba ranní rozcvičku, nebo chvilku s pohybem během odpoledne. Máte doma rotoped nebo činky? Oprašte je a krátce si zacvičte. Požene vás vpřed představa, že zatímco ostatní budou po Novém roce řešit přibrané kilogramy, vy budete v klidu.

Je-li příležitost zasportovat si venku, využijte ji. Kde jsou hotová kluziště, vyrazte na brusle, zařaďte si do vánočního programu jeden den na lyžařský výlet. Do českých hor se můžete podívat i na otočku. Nevyhýbejte se žádnému pohybu, a když se ručička váhy přece jenom zvedne, nezapomeňte, že Nový rok je ideální pro nová předsevzetí.