Noční přejídání a jak se takového nešvaru zbavit?

Přes den se stravujete zdravě

Určitě se to každému z nás alespoň jednou stalo. Jaký problém ale může být na vině? Možná, že se celý den snažíte stravovat zdravě a máte i pocit, že své stravování máte pod kontrolou. Žádné myšlenky na mlsání vás neodvádějí od práce. Nemáte v šuplíku sušenky nebo čokoládu, kterou byste při sezení u počítače tajně ujídali.

Naopak, dopřejete si k svačinám ovoce a zdravý bílý jogurt. Dokonce odoláte i nabídce kolegů, kteří se chystají zaútočit na laskominy z nabídky blízké restaurace. Myslíte si, že máte situaci pod kontrolou dokonce i doma, kdy rodině uvaříte poměrně zdravou a výživnou večeři.

Jenže jakmile ulehnete, situace se rázem změní. Nemůžete usnout a jdete rabovat ledničku, nebo se v noci vzbudíte a zamíříte rovnou do kuchyně, kde se vaším cílem opět stane bílá skříňka.

Nevyvážený poměr živin se vymstí

Pokud se ale kvalitně stravujete přes den, hlad nebo například chuť na sladké v noci by vás zaskočit neměly. Právě za poslušným dodržováním zdravého jídelníčku během dne se ale může skrývat noční hlad. Unavené tělo po vás žádá něco, co jste mu odepřeli během dne a žádá vás s o to větší intenzitou. Dostanete dobře známý takzvaný vlčí hlad.

Proto si dávejte pozor, abyste během dne svému tělu dopřáli všechno, co potřebuje. Sledujte zejména, aby dostalo patřičnou porci sacharidů, která je palivem pro váš mozek a stavební kámen pro vaše svaly.

Jestliže mu jich nedodáte dost, ideálně ve formě polysacharidů jako například ovesné vločky, pohanka a podobně, řekne si o ně večer či v noci a vy budete mnohem náchylnější k tomu sníst doslova, na co přijdete, včetně různých sladkostí. Ty jsou právě na noc nebezpečné, nemluvě o kažení chrupu.

Jsou na vině také špatné geny?

Noční vyjídání lednice ovšem také může patřit do jedné z forem poruch příjmu potravy. Právě tyto nemoci se projeví různými velmi netypickými stravovacími návyky. Nejedná se jenom o nedostatek jídla jako v případě mentální anorexie, ale i o jeho větší množství.

Člověk v noci doslova vyjí ledničku a ráno trpí výčitkami a depresemi. Může jít o psychologický problém, proto je vhodné navštívit psychologa, pokud k nočnímu přejídání dochází často. Může jít například o zajídání stresu, důsledek nepravidelného směnného provozu v práci.

Vědecký výzkum publikovaný v loňském roce v americkém magazínu Cell Reports pak dokonce mluví o syndromu nočního hladu, který podle něho může mít genetickou příčinu. Při něm jsou špatně sladěny geny, které regulují stravovací návyky a spánek.

Nebojte se poradit s lékařem

Proto je možné, že se za nočními návštěvami ledničky skrývá mnohem více faktorů. Jedním z nich, který ovšem má obrovský vliv, je psychika. Stres a problémy nás dohánějí ke zvýšené konzumaci jídla, kterou se potom ráno snažíme naopak kompenzovat dietou. Lítáte pak z jednoho extrému do druhého.

Dostanete-li se do této situace, je dobré vyhledat lékařskou pomoc, ideálně v poradně pro poruchy příjmu potravy, kde se pokusí odhalit příčinu vašich potíží. Lidé se bohužel často stydí za to, že se v noci přejídají a svůj problém tají i před svým okolím.