Obezita, která není vidět, jak ji odhalit?

Není vidět, přesto existuje

I štíhlá postava může ukrývat vysoké procento viscerálního tuku. Jeho výši ani běžná váha neodhalí. Ve skutečnosti tak člověku hrozí větší riziko onemocnění oproti tomu, kdo své faldy těžko skryje.

Neznamená to však, že by se měl obtloustlý člověk těšit z viditelných špíčků a na svém zdraví nepracovat. Velký podíl viscerálního tuku má jistě také, jen u štíhlých jedinců je hůře odhalitelný.

Ať už jsou na vás nadbytečná kila znát nebo tuk skrýváte pod štíhlou postavou, starost o vaše zdraví by pro vás měla být naprostou prioritou.

Jak skrytou obezitu odhalit?

Na první pohled si ji nevšimnete, zvlášť když tělesné nedostatky skryjete chytrým kouskem z vašeho šatníku.

Při pohledu na nahé tělo jsou však kila lépe rozpoznatelná. Teprve při výstupu na „chytrou“ váhu zjistíte, jaké množství svalové hmoty a tuku v těle skutečně máte.

Bez této šikovné pomůcky se ale také obejdete. Podíváte-li se nazí do zrcadla, pravděpodobně dokážete posoudit, zda je vaše tělo zpevněné a pokožka je hladká.

Naopak celulitida může být signálem většího množství tuku ukrytého uvnitř těla.

Viscerální tuk nerovná se podkožní

Podkožní tuk představuje menší riziko, přestože se pojí s řadou nemocí. Viscerální tuk je větší strašák, neboť obaluje orgány a na první pohled není znatelný.

Oba tuky se v těle ukládají ze stejných důvodů, tj. v důsledku nezdravého stravování, absence pohybu a nedostatku svalové hmoty.

Se zvýšeným množstvím útrobního tuku člověku hrozí výskyt civilizačních nemocí, konkrétně srdečně-cévních onemocnění, cukrovky, mrtvice i rakoviny.

Jak se skryté obezity zbavit

Útrobní tuk odhalíte měřením obvodu pasu. U mužů by neměla být překročena hranice 102 cm, u žen 88 cm. Přesnější informace získáte, zajdete-li si útrobní tuk změřit na místa, kde používají přístroje typu InBody, Tanita apod.

Hrubou představu o množství útrobního tuku v těle získáte i s „chytrou“ osobní vahou disponující funkcí měření tělesných tkání. Taková váha by vám měla naměřit i podíl svalové hmoty, tuku a vody ve vašem těle.

Signálem, že je něco v nepořádku, může být i vyšší cholesterol, tlak nebo cukr v krvi v rámci krevních testů. Ty pravidelně (preventivně) podstupujte u vašeho lékaře.

Odhalíte-li skrytý tuk v těle, je v první řadě na místě upravit váš jídelníček. Do každodenního života byste měl/a zařadit více pohybu, a to jak kardio aktivity, tak i silových tréninků.

Ve svém jídelníčku dbejte na dostatečný příjem bílkovin a omezte konzumaci jednoduchých cukrů.