Obezita, menopauza a chrápání

Chrápání je důvodem hádek nejen mezi partnery. Z dlouhodobého hlediska není bezpečné a pro okolí ani příjemné. Věděli jste, že ženy v chrápání dohánějí muže?

Proč chrápeme?

Chrápání je problém, ke kterému dochází zpravidla po čtyřicítce. Může za to nižší elasticita vaziva a svalového napětí.

Jistou roli v zde hraje i dědičnost, respektive skladba dědičných faktorů (tvar obličeje, oblast hltanové úžiny).

Obezita a chrápání

Chrápání negativně ovlivňuje obezita. Tuk nahromaděný v těle se usazuje i na méně viditelných místech, například v hltanu.

Stěny hltanu se u obézního jedince stávají méně pevnými a umožňují snadnější vibrace (chrápání).

Obezita může vést až ke kolapsu hltanové úžiny, v jehož důsledku není vyloučena zástava dechu ve spánku.

Chrápání životu nebezpečné

Je třeba rozlišit běžné chrápání (pravidelné, bez pauz) od nepravidelného, přerušovaného (apnoického syndromu) chrápání.

Apnoický syndrom se vyskytuje zhruba u 4 % populace a představuje vážný zdravotní problém. V případě apnoického syndromu může dojít k již zmíněné zástavě dechu.

Může ale zapříčinit i vznik závažných onemocnění kardiovaskulárního či metabolického typu (vysoký krevní tlak, cévní mozková příhoda, diabetes, vysoká hladina cholesterolu a další).

Zrádný přechod

Menopauza může být spouštěčem chrápání u mnoha žen. V tomto období se dostaví i únava, stres a obezita, a ta, jak už bylo řečeno, má na chrápání negativní vliv.

Jak chrápání předejít?

Účinnou metodou, jak předejít chrápání, jsou zvlhčovače vzduchu. Jejich pravidelné používání zamezí suchému vzduchu, který je pro sliznice dráždivý. Vhodné je do zvlhčovačů přidat bylinné extrakty, které napomáhají uvolňovat dýchací cesty.

Jak přestat chrápat?

Existuje možnost, jak přestat chrápat? Intenzitu chrápání lze snížit laserovou uvuloplastikou.

Lidem s apnoickým syndromem se však tato metoda nedoporučuje. Za vhodnější řešení je považována komplexnější operace hltanu v plné narkóze či léčba přetlakovým ventilátorem s nosní maskou.

Operace je však vhodná pouze pro ty, jejichž BMI index přesahuje hodnotu 30. Také v případě pooperačního stavu je důležité nepřibírat na váze, dodržovat zdravý životní styl a dostatečně spát.