Oblíbený med aneb Zdravá a chutná lékárnička

Přírodní medicína proti nemocem

Je ovšem velkou mýlkou domnívat se, že když budete sladit medem, přijmete méně kalorií, a tudíž budete hubnout. Ne. Pokud jde o množství přijatých kalorií, i med jich obsahuje poměrně dost, protože jde o sladidlo, i když v jiné formě než cukr. Například deset gramů cukru obsahuje cca 160 kJ a stejné množství medu 126 kJ. Rozdíl to sice je, ale není nijak výrazný. Proto i s medem je třeba šetřit.

V případě konzumace medu nejde v první řadě o dietu a snižování hmotnosti, ale o vaše zdraví. Rafinovaný bílý cukr je chemicky zpracovaná látka bez jakékoli přidané hodnoty pro váš organismus, zatímco med je přírodní látkou, obsahující řadu prospěšných látek pro vaše tělo. Jsou to například bílkoviny, vitamíny, kyseliny či minerály. Vlastně se dá s trochou nadsázky říci, že med je přírodním lékem.

Krystalizace neovlivňuje kvalitu

Jak si med vybírat? V první řadě med by měl být hustý, při přelévání tvořit hutné kapky, ne téct jako voda. Pokud teče, nejspíše je ředěný a tudíž vás výrobce podvedl. Poohlédněte se po jiném dodavateli.

Neděste se, když vám med začne krystalizovat, tedy cukernatět. Tato jeho vlastnost je naprosto přirozená. Vzniká v závislosti na poměru glukózy a fruktózy a rozhodně nemá žádný negativní vliv na kvalitu medu. Jestliže chcete med dostat zpátky do tekutého stavu, stačí to provést pozvolným zahříváním ve vodní lázni (její teplota by ale neměla překročit 45 °C).

Pokud vám krystaly medu nevadí, ale chcete, aby byl lépe roztíratelný, postačí, když ho postavíte do teplé místnosti nedaleko nějakého tepelného zdroje. Tím dojde k jeho změknutí.

Důležité je také skladování medu. Pořiďte si na med sklenice s dobrým uzávěrem. Ukládejte je do suché a tmavé místnosti (sklep, spíž), kde by teplota neměla nikdy přesahovat 15 °C.

Spousta zdraví prospěšných látek

Co vlastně med obsahuje a čím je pro vaše tělo tak prospěšný? Vody obsahuje maximálně 18 %. Dále jednoduché cukry, až 33 % glukózy. Ta se sliznicí dostává do krve a slouží jako palivo pro váš mozek i svalovou tkáň. Když vám chybí energie, stačí proto lžíce medu, která vám ji opět dodá.

Dále je zde fruktóza a sacharóza a také až 10 % složitějších cukrů. Podstatné jsou ovšem i stopy minerálních látek jako sodík, draslík, hořčík, vápník, železo, mangan, fosfor, zinek. Najdeme zde i enzymy, organické kyseliny a aminokyseliny.

Nezbytnou součástí medu jsou i vitamíny, a to zejména B1, B2, B3, C, H. Kromě slazení můžete med používat i při pečení a vaření – chutná je třeba ovesná kaše s medem.

Povzbuzení i výživa

Med se dělí na několik druhů. Květový pochází z jarních květů ovocných stromů. Má v sobě pylová zrna různých rostlin a díky nim obsahuje povzbuzující látky, například rostlinné hormony.

Tmavší med s rostlinnými barvivy se nazývá med medovicový. V porovnání s květovým medem má více minerálních látek a stopových prvků.

Med pastový je vlastně medem květovým, a to především z květů řepky. Najdeme v něm velké množství bílkovin a také hodně vitamínů, například B1, B2, B6 a B12 a také C a E. A dále existují i jiné druhy medu.

Můžete si vybrat vždy konkrétní druh medu, který bude mít nejlepší vliv na vaši tělesnou kondici. Například potřebujete-li zjara dodat po dlouhé zimě energii, sáhněte po medu květovém.