Osvojte si 5 jednoduchých pravidel pro snadnější hubnutí

Že jste se již konečně pustili do redukce nadbytečných kilogramů? To je jenom dobře. Není to ale jen o tom držet přísnou dietu, chce to především změnit celý životní styl. Ono je totiž hezké jíst zdravě a hýbat se, ale pokud málo spíte a málo pijete, efekt je pak velmi malý a jste akorát podráždění a unavení.

1. Sklenice vlažné vody po probuzení

Pitný režim je základ. Zapomeňte ale na studený džus, hned jak vylezete z postele. Tyto reklamní triky vypadají dobře možná tak v televizi, ale v praxi jsou nerealizovatelné. Vyzkoušejte vlažnou vodu s kapkou citronu. Ze začátku se Vám tento nápoj možná nebude líbit, ale pro zrychlení metabolismu a úspěšný start po ránu je to potom opravdová závislost.

Udělejte si sklenici vody, která by měla být odstátá a vlažná, ne teplá a ani ne studená. Přidejte nejlépe čerstvou šťávu z citronu. Po vypití si dejte další nápoj a jídlo až po minimálně 10 minutové pauze. Tímto jednoduchým krokem se Váš metabolismus rozeběhne na plné obrátky a s přibývajícími dny se budete cítit lépe.

2. Zapisování veškerého jídla

Podpora hubnutí může být uskutečněna obyčejnou tužkou a papírem. Jak? Piště si prostě a jednoduše to, co jste za celý den snědli. Počet, množství, jestli jste jídlo dojedli nebo ne. Zapisujte si opravdu všechno, co za celý den zkonzumujete. Srovnávejte to s ostatními dny anebo do toho zapojte kamarády.

Uvidíte, jak se budete předhánět, kdo snědl „lepší jídlo“, kontrolovat, kdo zhřešil a navíc budete mít i přehled, jak pravidelně jíte a jestli jíte dobře. Abyste měli čisté svědomí, budete mít tendenci další den vždy být lepší a tak docílíte nevědomky nejen hubnutí bez diet, ale vypěstujete si i takový přirozený jídelníček na hubnutí.

3. Každé sousto rozkousejte až dvacetkrát

Říká se, že u jídla se nemá mluvit. Ano, není to možná podle etikety, ale kupodivu ten, kdo mluví, ten zkonzumuje jídla mnohem méně. Je to dáno především tím, že jej pořádně rozmělní a rozkouše. Tím pádem jí mnohem pomaleji, tělo má čas, aby si vlastně uvědomilo, kolik jídla již snědlo a dá znamení, že je již nasyceno. Takto zkonzumujeme mnohem méně jídla a přesto netrpíme hlady.

Nemusíte ale u jídla povídat, zkuste každé sousto rozkousat až dvacetkrát. Počítejte to a nezapomínejte na pitný režim. Sami uvidíte, o kolik jídla méně zkonzumujete a to se samozřejmě pak projeví i na váze. Hltání je přesný opak a můžeme si tak leda uškodit.

4. Raději pěšky, než autem/busem

Máte-li možnost, nepoužívejte autobusy nebo automobil. Choďte pěšky. Chůze a hubnutí jsou úzce spojeny. Je to nejpřirozenější pohyb a také je jedním z nejefektivnějších cvičení vůbec. Zapojujete mnoho svalů, které jdou i dále rozvíjet například holemi. Rychlá chůze s holemi, neboli nordic walking je oblíbenou činností nejen starších lidí. Spálíte více kalorií, zapojíte více svalů a ušetříte své nohy a kolena obrovské zátěže.

Zkuste chodit nakupovat pěšky, choďte do práce po svých nebo použijte kolo. Zredukujete tak nejen rychleji nadbytečné kilogramy, ale hlavně rozdíl poznáte i ve vlastní fyzičce a je to účinná prevence před řadou civilizačních onemocnění.

5. Choďte dříve spát

Spánek je velmi důležitý a neměli bychom ho zanedbávat. Pravidelný odpočinek je třeba pro fyzickou i psychickou relaxaci našeho těla. Kvalitní spánek totiž ovlivňuje výkonnost, ale i energičnost těla a celkovou náladu. Pokud budeme nevyspalí, logicky potřebuje tělo více energie. A kde ji bude hledat? V jídle.

Nedostatek spánku pak nehrozí jen obezitou a tloušťkou, ale jde i o další s tím spojené zdravotní problémy. Počínaje migrénami, konče špatnou náladou a stresem. A přitom stačí chodit spát brzy. Spěte alespoň 7 hodin, choďte raději dřív, než pozdě a naučte se chodit ve stejný čas.