Jak ovlivňuje životospráva naše tělo?

Ať si to uvědomujeme či nikoliv, životní styl ovlivňuje mnoho věcí na našem těle a také na fungování celého organismu. Jídlo, stres i pohyb příznivě či negativně působí na spoustu aspektů a ty pak mají vliv například na kvalitu vlasů, pleti, zbarvení zubů nebo strukturu nehtů. Je nepochybné, že hodně věcí se odvíjí také od našeho věku a stárnutí organismu. Ale to, co jíme a pijeme, má vliv mnohem výraznější.

Barvu zubů ovlivňuje nejvíce chemické složení v našich ústech a určitá jídla mohou zuby zbarvit nevzhledně dotmava. Tím nejhorším pro naše zuby je bezpochyby červené víno, cigarety, limonády, káva a čokoláda. Když omezíme tato jídla, zuby budou bělejší a také zdravější. Vliv má samozřejmě i užívání léků, především pak antibiotik, jak v dětství, tak v dospělosti. Chemické složení v ústech také ovlivňuje náš dech. Anaerobní bakterie, které žijí v našich ústech, produkují síru, ze které se uvolňují zapáchající složky, které jsou okolím vnímány jako negativní zápach. Pokud tento zápach z úst přetrvává, měl by se člověk opět zaměřit na složení svého jídelníčku. Je nutné zvýšit příjem celozrnných obilnin, čerstvé zeleniny, syrových jablek a velmi důležitý je také pitný režim.

Vlasy, nehty a pleť

Vlasy jsou vedle zubů druhou věcí, které si na první pohled všimneme. Kdo by nechtěl mít krásnou a kvalitní kštici? Vlasy potřebují ke svému správnému růstu a krásnému vzhledu vedle kvalitní kosmetiky hlavně zdravou výživu a tu dostanou právě z pravidelné stravy. Vitamíny, minerály nebo aminokyseliny dodávané s potravinami pomáhají budovat strukturu zdravých pevných vlasů už od kořínků. Jakmile něco z tohoto ve složení chybí, okamžitě se to projeví na jejich kvalitě. Podobně jako to máme s vlasy, je to stejné i v případě nehtů. Pokud nemáme dostatek potřebných výživných látek, na nehtech se nám začnou tvořit skvrny a lámou se. V obou případech existují na trhu doplňky stravy, které nedostatek vitamínů do těla doplní.

Nezanedbatelný je také vznik celulitidy. Ta se projevuje jako dolíčkovitá kůže v místech, kde se především ženám ukládá tuk tj. na stehnech a zadečku. Vedle nedostatku pohybu způsobuje celulitidu i nízký příjem tekutin a špatná strava. Prevencí proti jejímu vzniku může být dostatečný přísun ovoce, zeleniny a také omezení alkoholu a kouření. A když jsme u vzhledu pleti, nemůžeme opomenout ani případný vznik akné.

Zdravý životní styl se odrazí nejen na Vaší psychice, ale především na našem vzhledu a postavě. Z těchto důvodů je opravdu dobré dbát na své zdraví tím, že se budeme snažit mít kvalitní a vyvážený příjem stravy.