Podzimní hubnutí: Čas na pravidelné cvičení a výživnou stravu

Přizpůsobte se roční době

Možná jste s hubnutím až do této chvíle váhali a otáleli, a ani teď se vám moc nechce začít bojovat s přebytečnými kilogramy. Vězte ale, že i podzim, tedy čas, kdy se většinou nejenom v přírodě, ale i v lidském těle spíše ukládají zásoby před hrozící zimou, může být vhodným okamžikem, kdy začít s hubnoucím programem.

Musíte si ale stravu i tělesné aktivity přizpůsobit aktuální roční době. Nemůžete po sobě chtít takové tělesné výkony jako v létě, kdy krásné počasí a sluníčko přímo svádí k pohybu. Na druhou stranu v oblasti stravy vám během podzimu nehrozí tolik nebezpečných kalorických lákadel v podobě grilovaných mas, kopečků zmrzliny či chlazených sladkých nápojů. Jak tedy na podzim hubnout, abyste docílili největších výsledků?

Vyšetřete si čas na pravidelné cvičení

Najděte si čas na pravidelné cvičení. Sluníčka sice ubývá a chladnější počasí s občasným deštěm či mlhami sice neposkytuje moc příležitostí k tomu jit se projít či proběhnout ven, ale to nevadí. Můžete svoje pohybové aktivity přesunout dovnitř. Na podzim začínají různé pohybové kurzy, například zumba, jóga a mnohé další. Bude-li venku nevlídné počasí, nemůžete sice sportovat v přírodě, ale hodinku či dvě si jednou nebo dvakrát týdně k pohybu určitě najdete.

Navíc s podzimem jste odpočinutí po létě, máte chuť plánovat a snáze tak do svého nabitého každodenního harmonogramu vsunete třeba v pondělí a ve středu hodinu aerobiku nebo cvičení v posilovně. Není ani tak důležité, zda budete cvičit hodinu či dvě, ale že se této aktivitě budete věnovat pravidelně.

Mixované polévky zahřejí

Vylaďte si svoje stravování s ohledem na roční období. Už nejsou k dispozici letní druhy ovoce plné vitamínů, ale i tak je spousta sezónních podzimních potravin, které vám mohou hubnutí podstatně ulehčit a zpříjemnit.

Ideálním podzimním jídlem je polévka. Když přijdete v sychravém podzimním dni domů, příjemně vás zahřeje. Výživoví odborníci navíc poukazují na to, že rozmixované ingredience v polévkách zvyšují tvorbu žaludečních šťáv. Tím dostane mozek dříve signál o tom, že žaludek je zasycen a nebudete se zbytečně přecpávat.

Výbornou surovinou pro vaření podzimních polévek jsou dýně, které obsahují hodně vitamínů. Můžete vařit i další polévky, například brokolicovou, květákovou nebo zelnou. Další podzimní plodinou zdravého jídelníčku jsou houby. Vynechejte klasickou smaženici, která je těžká do žaludku a mezi zdravá jídla nepatří a dopřejte si třeba houbovou polévku či houbové lasagne.

Mlsejte zdravě a dopřejte si zeleninový drink

Když dostanete nečekaně hlad, můžete si místo chipsů či sladkých sušenek dopřát třeba chipsy zeleninové, které jsou na rozdíl od klasických brambůrků zdravé a také jíst různá semínka, například slunečnicová, dýňová, lněná či sezamová. Obsahují velká množství nenasycených omega 3 a omega 6 mastných kyselin, minerální látky, vlákninu, vitamíny. Budete tak mlsat zdravě a tělu přitom dodávat látky, které pro svoji funkci potřebuje.

I pitný režim je třeba přizpůsobit podzimu. Dopřejte si třeba zeleninové nebo ovocné šťávy. Výborné jsou dnes velmi populární smoothie drinky. V chladnějších dnech pijte čaj. Přidejte si do něj zázvor. Urychluje metabolismus a s hubnutím vám pomůže.