Pohyb je výbornou prevencí chorob

Žijeme nezdravě, více energie v jídle přijímáme, než vydáváme, příležitostně popíjíme, někteří z nás kouří, ve velké většině máme sedavé zaměstnání a naším každodenním společníkem je stres. Právě takové návyky jsou přímou cestou k nejrůznějším chorobám, které nám mohou velmi znepříjemnit nebo dokonce zkrátit život. Mluvíme o srdečně-cévních onemocněních, rostoucí obezitě, riziku cukrovky i bolestech zad. Prevencí proti těmto chorobám je zdravá životospráva, jejíž nedílnou součástí by měl být pravidelný pohyb.

Různé druhy cvičení na výběr

Cvičení pro zdraví se stává nezbytností při boji s civilizačními chorobami. Každý si přitom může vybrat druh a frekvenci pohybu, která mu vyhovuje s ohledem na jeho zájmy i zdravotní stav. Někdo dá přednost každodenním procházkám do práce a z práce nebo se psem, jiný zvolí relaxační jógu proti stresu nebo pilates na zklidnění duše i těla a protažení. Další si vybere aerobik na rozproudění krve nebo posilovnu na zpevnění jednotlivých partií svého těla. Vhodnou variantou pravidelného pohybu je i kardio cvičení pro spalování tuku, a to s nízkou intenzitou (chůze, jízda na kole, plavání) nebo vysoce intenzivní (běh, spinning apod.).

Recept na hubnutí i celulitidu

Ať už zvolíte jakoukoli formu pohybu, může vás hřát vědomí, že děláte něco dobrého pro své zdraví. Pokud totiž zanedbáte pohyb, vaše svaly začnou rychle ochabovat. Svalová hmota ustupuje a nahrazuje ji tuk. Zvyšuje se vaše hmotnost a stoupá riziko, že onemocní vaše klouby, srdce i metabolismus. Chcete-li se udržet v dobré kondici, bez pohybu se neobejdete. Cvičení je také vhodné na hubnutí a je dobrým receptem, jak se zbavit celulitidy.

Třicet minut pro vaše dobro

Brzy zjistíte, že se díky vyplavenému endorfinu budete po cvičení cítit lépe na těle i na duši. Stoupne vám sebevědomí, dosáhnete správného držení těla, méně intenzivně na vás bude doléhat stres. Zlepší se kvalita vašeho spánku, krevní tlak i stav kloubů, zvýší se vám imunita, případně se stabilizuje stav cukrovky. Nezapomeňte: Věnujete-li svému tělu každý den alespoň třicet minut pohybu bez přerušení, jako byste mu dali dárek.