Pohybem na bílých pláních spálíte kalorie

Sněhová pokrývka na horách a nejenom na nich je báječnou příležitostí, jak si v zimě provětrat hlavu, přijít na nové myšlenky a shodit nějaké to kilo, které nosíte navíc. Zimní pohyb na sněhu znamená také vyšší spalování tuků.

Pro začátek vyrazte do parku

V zimě můžete podnikat spoustu tělesných aktivit, i v době těch největších mrazů platí, že výdej energie by měl být vyšší, než její příjem. Nemusíte ani jezdit nikam na hory, i když sníh na horách vás samozřejmě příjemně navnadí ke sportování. Pokud ale napadne dostatek sněhu i ve městě, můžete vyrazit do nejbližšího parku. S pohybem v zimě začněte delší procházkou, při které si dáte trošku do těla a protáhnete svaly ztuhlé vánočním lenošením u televize.

Zimní turistika ovšem vyžaduje určitou fyzickou zdatnost, protože podmínky počasí jsou přece jenom komplikovanější než v létě. Opatrně by proto měli začínat starší lidé nebo lidé v rekonvalescenci, zkrátka ti, kteří si nejsou svými pohyby úplně jistí. Na namrzlém povrchu totiž hrozí úrazy. Zimní aktivity také pomáhají překonat sezónní deprese, zlepší vám náladu, rozproudí krev a lymfatické cesty, zvýší vaši imunitu.

Pohrajte si se sněhulákem a zkoulujte se

Postavit si sněhuláka si můžete i kousek od paneláku. Chce to jenom dobře se obléci a vyrazit ven. Při válení koulí na tělo, ruce a hlavu sněhuláka si formou hry protáhnete většinu svalů. Výsledek vašeho snažení bude nečekaně pěkný a navíc spalování tuků jde přitom samo. Neváhejte se začít koulovat. Pěkně se proběhnete, trochu se zadýcháte, užijete si legrace a opět nastartujete svůj metabolismus k trochu rychlejší funkci. Podobně příjemné je i sáňkování.

Zkuste se vrátit do časů, kdy jste byli dětmi a vyrazit se sáňkami na nejbližší svah. Posvištíte dolů a námaha při tahání saní zpět na kopec vám pomůže při boji s tukovými faldíky.

Vyzkoušejte lyžování, sněžnice i psí spřežení

Oblíbeným zimním sportem, za kterým vyráží během zimních měsíců většina z nás, je lyžování. Ačkoli nejoblíbenější je sjezdové lyžování, pro shazování kilogramů je mnohem efektnější lyžování běžecké. Protáhnete si při něm rovnoměrně téměř všechny svaly a spalujete tuky.

Pokud vás omrzí sjezdovky i běžky, můžete vyzkoušet i některé netradiční aktivity, například chůzi na sněžnicích. Nejspíše vám bude chvíli trvat, než se s nimi sžijete, ale o to více si užijete dobrodružství, když budete zkoušet chodit. Ze začátku budete neohrabaní, ale procházka zimní krajinou vám způsobí radost.

Další neobvyklou aktivitou je snowkiting, pouštění draka na sněhu. Takový řiditelný drak vás může chvíli povozit na lyžích či případně snowboardu.

Vyzkoušet se dá i mushing, jízda se psím spřežením. Naučíte se, jak zapřahat psy do spřežení, které táhne saně a jak je ovládat.

Adrenalin i v zimě

Pokud dáváte přednost adrenalinovým aktivitám, i v tomto směru najdete pestrou nabídku. Například skijöring, jízda na lyžích za koněm, motorkou, autem nebo sněžným skútrem. Vyzkoušet si ho můžete nejenom na horách, ale i v nížinách, stačí se porozhlédnout, kde všude tyto aktivity nabízejí.

Mezi další sněžné sporty patří třeba i snowtubing, jízda v nafukovacím kole na sněhu. Jedete závratnou rychlostí a svůj výkon si můžete jaksepatří užít. Proti snowboardu, lyžím, sáňkám nebo také bobům je to o poznání dobrodružnější, ovšem pozor na velkou rychlost a z ní pramenící případná zranění.

I v zimě se také můžete spustit dolů z kopce uvnitř průhledné gumové koule. Tuto aktivitu ale dělejte jenom pod dozorem zkušených instruktorů.