Postava typu přesýpací hodiny: Jak zatočit s plnými a oblými stehny?

Hubnutí podle typu postavy

Důvodem, proč se některé ženě daří zhubnout při dodržování určité diety a jiné ženě ne, i když dodržuje stejně přísná pravidla, spočívá právě v tom, že každá z nás má jinou postavu, slovy odborníka: je jiný somatotyp. Každá z nás proto potřebuje dietu ušitou na míru právě jejímu typu postavy. Rozlišujeme čtyři typy postavy: jablko, hruška, obdélník (občas nazývaný jako válec či trubka) a přesýpací hodiny. Tvar těla přitom skutečně připomíná předmět, po kterém byl pojmenován.

Jedině hubnutí podle typu postavy má smysl a také přináší konkrétní výsledky. Protože způsob stravování, který pomůže ke snižování hmotnosti ženám s postavou typu jablka pomoci, naopak třeba ublíží ženám s postavou typu přesýpací hodiny. Nyní si vysvětlíme, co to znamená, když máte postavu typu přesýpací hodiny.

Charakteristika: širší hrudník i boky

Ženy přesýpací hodiny mají úzký dlouhý krk, širší hrudník a ramena, úzký pas, kulatý zadek a širší boky. Naproti tomu ruce a nohy u těchto typů postavy bývají spíše kostnaté a delší. Jakmile tyto ženy přiberou, projeví se to po celém těle a nejvíce především v oblasti hrudníku, dále na zadku, ale také na břiše a na vnější i vnitřní straně stehen.

Omezujte cukr a mléčné výrobky

Metabolismus žen s typem postavy přesýpací hodiny bývá spíše pomalejší a tomu je také třeba přizpůsobit dietní jídelníček. Z nabídky potravin by měly volit především ty s nižším nebo maximálně středním glykemickým indexem.

Tomuto kritériu odpovídá zejména ovoce a zelenina. Neměly by vynechávat různá semínka jako například dýňová nebo slunečnicová, ty by se měla stát významnou součástí jejich stravy. Jejich dietní jídelníček by také měl obsahovat velké množství bílkovin, především drůbeží maso a ryby. Hodně omezit je třeba mléčné výrobky a bílý rafinovaný cukr. Opatrně je třeba také přistupovat ke konzumaci bílého chleba, těstovin, brambor, červeného a tučnějšího masa i rýže. Neznamená to, že musíte všechny uvedené potraviny vyškrtnout z jídelníčku, ale je třeba je konzumovat s mírou.

Provozujte vytrvalostní sporty a posilování na stehna

Velmi důležitý je pro udržení postavy i pohyb. Jaké cvičení je nejvhodnější pro ty, které mají postavu typu přesýpací hodiny? Pro uvedené typy postavy se hodí zejména vytrvalostní sporty, jako jsou spinning, běh nebo chůze. Ve všech třech těchto případech jde o aerobní aktivity. Tyto aktivity znamenají cvičení se zvýšenou tepovou frekvencí, tedy tepovou frekvencí prováděnou na 65-70 % vašeho maxima, tak aby se co nejsnadněji odbourávaly tuky.

Během cvičení se pomocí kyslíku přeměňují tuky a glukóza na adenosintrifosfát, zkráceně ATP, který se stává zdrojem energie v buňkách. Na konci proběhnuté chemické reakce nezbude nic než oxid uhličitý a voda. Silnější a oblá stehna může upravit také posilováním se závažím.

Ideální typ do šatů

Podívejme se také, co si obléci, když máte postavu typu přesýpacích hodin. Jak skrýt nedostatky a naopak zdůraznit přednosti?

Tento typ postavy je dobrý, protože ramena i boky jsou ve stejné šíři, takže při oblékání pro vás platí nejméně omezení. Můžete si dovolit i přiléhavé oblečení, zdůraznit svůj štíhlý pas. Kalhoty jsou nejlepší rovné, ty mohou opticky zmenšit případná oblejší stehna. Šaty se hodí pouzdrové, klasické i takové, které výrazně upozorní na pas. Nevhodné jsou ale pytlovité střihy šatů nebo halen, ty zbytečně přidávají kila navíc.

Napsat komentář