Potravinové alergie a intolerance: Když se jídlo stává nepřítelem

Co je alergie a co intolerance?

Co vlastně potravinová alergie a intolerance znamená a jakým způsobem byste se s ní měli poprat? Jestliže trpíte potravinovou alergií, znamená to, že zkonzumování určité potraviny ve vašem těle vyvolá bouřlivou imunitní reakci. K této reakci dochází velmi rychle, nejpozději do jedné hodiny od požití oné potraviny.

K reakcím způsobeným potravinovou alergií patří například kopřivka, tedy kožní vyrážka, ale také mnohem nebezpečnější otok jazyka, dušnost či astmatické záchvaty, průjmy, křeče či bolesti břicha. Potravinové intolerance ovšem na rozdíl od alergie nezpůsobuje imunitní reakce. Jde o nedostatek enzymu, který štěpí danou potravinu. Proto jsou intolerance typické především zažívacími potížemi. Ať již bolestmi břicha, nadýmáním, plynatostí, křečemi, zvracením.

Pomohou i domácí testy

Jestliže trpíte popsanými chronickými zdravotními potížemi, navštivte svého lékaře, protože možnou příčinou by mohly být právě potraviny. U alergií může některé z nich vaše tělo vyhodnotit jako cizorodé a podle toho spustit imunitní reakci. Intenzivní reakce, kdy po požití potraviny dojde například k otoku hrdla, vyžadují rychlou lékařskou péči a reakci a nezbývá, než se později vyhnout potravině, která reakci způsobuje v jakékoli formě.

Správně diagnostikovat mírnější alergické reakce je ale mnohem složitější. Vyžaduje to poměrně komplikovaná lékařská vyšetření a výsledky nemusí být zcela jednoznačné. Důležité je proto také pozorování reakcí vlastního těla. Sami víte, co vám nedělá dobře. Existují také domácí testy, které zjistí, zda vaše tělo vyhodnocuje některé potraviny jako cizorodé. Bodnete se do prstu a kapku krve smícháte s roztokem, který nalijete na destičku, kde jsou proteiny různých druhů potravin. Podle návodu pak odečtete výsledek.

Vynechte z potravy lepek

Velmi častá je v současnosti především alergie na lepek, což ovšem není totéž jako celiakie, autoimunitní nesnášenlivost lepku.

Co je vlastně lepek? Jde o bílkovinnou směs, kterou najdeme ve všech čtyřech základních typech obilovin, tedy pšenici, žitu i ječmenu a ovsu. Zatímco u klasické alergie na lepek se příznaky dostavují nejpozději v několika desítkách minut a mohou se kromě bolesti žaludku, průjmů či zvracení projevit i dušností, kopřivkou atd., u celiakie je nástup příznaků pomalý a počítá se v hodinách až dnech.

Alergie může třeba ve vyšším věku vymizet, celiakie je ovšem celoživotním problémem, kdy imunitní systém při konzumaci lepku napadá tenké střevo. Vědci už dnes ve svých studiích dospěli k názoru, že na těchto poruchách se podílí také přehnané šlechtění obilovin, které ztrácejí své dřívější vlastnosti. V zásadě jedinou léčbou je vysazení potravin obsahujících lepek. V současnosti už se velmi rozvíjí pečení z bezlepkových surovin, takže o tyto potraviny nebudete ochuzeni.

Zapomeňte na kravské mléko

Další problémy vašemu organismu může způsobovat mléko. I v tomto případě není alergie na mléko a intolerance laktózy totéž, ač se to často zaměňuje. Alergie je imunitní odezvou organismu na mléčné bílkoviny, tedy kasein. Ovšem intolerance laktózy znamená, že máte málo enzymu laktázy, jež mléko umí rozložit. I tady je řešením problémy především vyřazení mléčných produktů z jídelníčku. Nabízí se zde možnost nahradit kravské mléko rostlinnými mléky, jejichž zdrojem může být například sója.