Potraviny bez chemie – snazší cesta za štíhlou postavou

Pod nepřirozenými a pro tělo škodlivými aditivy si představte rafinovaný cukr, sodík (sůl), tuky (včetně nebezpečných trans-tuků), umělá barviva, konzervanty a jiné druhy chemií.

Zpracované a špatné nemusí vždy znamenat to samé. Některé výrobky jsou obohaceny o vitamíny a minerály, a známá „éčka“ také nejsou všechna nezdravá. Velmi záleží na úrovni zpracování.

Potraviny bez chemie jsou ale rozhodně lepší alternativou a díky své přirozené podobě usnadňují i hubnutí. V angličtině se jim obecně říká „whole foods“.

Definice whole foods

Jedná se o potraviny, které byly jen minimálně nebo vůbec uměle změněny, než se dostanou ke konzumentovi. Výjimkou je pasterizace mléka a mléčných výrobků, protože ta je považována za proces, jež neovlivňuje nutriční hodnoty toho daného výrobku.

Jsou čerstvé (na rozdíl od průmyslově zpracovaných pokrmů se obvykle neprodávají v sáčcích, krabicích, plechovkách apod.), vypěstované bez chemických hnojiv, sprejů a insekticidů, nejsou geneticky modifikované, a neobsahují žádná aditiva.

Nejčastěji je tedy seženete na farmářských trzích nebo přímo ze statků a v obchodech se zdravou výživou. Nabízí je rovněž i některé běžné supermarkety.

Konkrétně se jedná o 100 % celozrnné produkty, ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, semena, ale také maso a mléčné výrobky splňující výše uvedené podmínky.

Snazší cesta k hubnutí

Zásadní předností potravin bez chemie je skutečnost, že jsou nízkokalorické a obsahují prospěšné tuky. V tzv. whole foods najdete také důležitou vlákninu podporující správné funkce zažívání a tím snadnější ztrátu kil.

Průmyslově zpracované pokrmy jsou oproti nim velmi často zdrojem tzv. prázdných kalorií, které tělu nijak neprospívají (kromě kil navíc). Obsahují také nasycené, popř. trans tuky, které nejenže způsobují nabírání na váze, ale jsou přímo zdraví škodlivé (hlavně pro srdce a cévy).

A dietě pochopitelně škodí i konzumace rafinovaného cukru, kterého zpracované potraviny obsahují nadbytek. Nahrazujte je proto jeho přirozenějšími alternativami. Těmi mohou být třtinový cukr (pouze v bio kvalitě), med, javorový, datlový nebo rýžový sirup, obilný slad, melasa, agáve, stévie apod.

Další výhody jídel bez chemie

Jsou bohaté na fytonutrienty, vitamíny a minerály působící jako silné antioxidanty a chránící před celou řadou častých nemocí a obtíží. Mezi takové potíže patří vysoký tlak a vysoké hladiny cholesterolu, jež mohou vést k nemocem kardiovaskulárního systému, dále diabetes, rakovina, problémy s trávením atd.

Potraviny bez chemie ale samozřejmě posilují imunitu a vzhledem k podpoře hubnutí jsou prevencí komplikací spojených s obezitou.

Jak je zařadit do jídelníčku?

  1. Mezi hlavními jídly svačte dostatek ovoce, zeleniny, oříšků a semínek.
  2. Pečte doma vlastní pečivo, popř. kupujte jen 100 % celozrnné, vyhýbejte se bílé mouce.
  3. Při přípravě masa jej zbavte kůžičky a dalších tukových částí. Naopak zdravé tuky (řada omega-3  a 6) obsahují hlavně mořské ryby.
  4. Co nejčastěji konzumujte luštěniny.
  5. Celkově je lepší stravovat se podomácku. Jedině tak máte kontrolu nad tím, co vaše jídlo obsahuje.
  6. Omezte sůl, dochucujte kořením či čerstvými bylinkami.
  7. Používejte jen kvalitní za studena lisované oleje, popř. pravé máslo, ne náhražky.
  8. Co se týče pití, zapomeňte na různé limonády, sodovky apod. a místo džusů z běžných obchodů si dělejte vlastní šťávu (nebo smoothie) z čerstvého ovoce a zeleniny. Také pijte hodně vody a bylinných či zelených čajů.