Potraviny, které ubírají energii

Vyrovnaná hladina energie umožňuje člověku podávat ty nejlepší možné výkony na pracovišti, sportovišti i v samotné domácnosti.

Jídelníček je jedním z klíčových faktorů majících vliv na hladinu energie. Správně zvolená strava dodá tělu optimální množství živin a napomáhá tak předcházet energetickým výkyvům.

Najdou se však potraviny, jejichž konzumace přispívá k rychlému nárůstu a poklesu energie v průběhu dne. Zařazovat je do jídelníčku se jeví jako nešťastné rozhodnutí.

Potraviny, které kradou energii

Smažená jídla

Smažená kuřata, hranolky a jiná kaloriemi nabitá jídla z vás energii doslova vysávají.

Neobsahují vitaminy ani minerální látky, bohatá na tuky, chudá na vlákninu zatěžují trávení a zpomalují metabolismus. Po jejich konzumaci přichází únava a chuť dát si dvacet.

Sladká hlavní jídla

Nudle s mákem, kynuté knedlíky, škubánky nebo buchtičky se šodó milují snad všichni.

Bohužel tato a jiná sladká hlavní jídla představují energetickou nálož s vysokým obsahem jednoduchých cukrů.

Hladina cukru v krvi (glykémie) po jejich konzumaci prudce vzroste a stejně rychlým tempem také poklesne. Následná únava a nechuť pustit se do čehokoli je zaručena.

Snídaňové cereálie

Najít v obchodě snídaňové cereálie bez přidaného cukru a tuku může být oříšek. Většina z nich obsahuje tyto látky v nadměrném množství a co víc, prochází tepelnou úpravou.

Zapékané či jinak tepelně upravené cereálie jsou rychleji stravitelné, proto vám po jejich konzumaci brzy vyhládne.

Kofeinové nápoje

Šálek kávy, černého čaje či jiného nápoje s obsahem kofeinu může posloužit jako rychlý nakopávač. Přijatá energie po jejich konzumaci však rychle poklesne. Dlouhodobé popíjení kofeinových nápojů vyvolává kofeinovou toleranci.

Tolerance na kofein se dříve nebo později projeví na schopnosti soustředit se i kvalitě vašeho spánku.

Alkohol

Alkohol jako životabudič? Kdepak, tenhle nenápadný zabiják nejenže škodí vašemu zdraví, ale také vám ubírá energii, délku i kvalitu spánku. Naopak štědrý dokáže být v rozdávání kalorií, které jsou v něm v hojném množství ukryté.