Potraviny, které vládnou světu

V dnešní době může být vcelku obtížné určit, které potraviny patří mezi ty nejzdravější.

Korejští vědci se však takového výzkumu nebáli a z 1000 potravin v jejich syrovém stavu vybrali ty nejvíce kvalitní a nutričně přínosné pro lidské zdraví, které by v jídelníčku kohokoli z nás neměly chybět.

Na základě výsledků výzkumu pak autoři z BBC zvolili 100 nejdravějších potravin současnosti.

Možná vás překvapí, že většina potravin je rostlinného původu doplněných o dary moře. A tak není divu, že i středomořská kuchyně bývá často označována za nejzdravější na světě.

Co v seznamu najdete?

Top desítka patří jednoznačně oříškům, semínkům, některým rostlinám (mandle, čerimoja, dýňová a chia semínka, mangold), ale i rybám (okouník mořský, platýs, chňapal).

Velkým překvapením se může zdát být vepřové sádlo, které obsahuje podstatně méně nasycených mastných kyselin než tuk z červeného masa, a navíc je dobrým zdrojem mononenasycených mastných kyselin i některých vitamínů (E, D).

První půlce žebříčku dále vládnou luštěniny, nejrůznější druhy zeleniny, čerstvé i sušené bylinky.

Z rostlinných zdrojů sem díky vysokému obsahu chlorofylu, kyseliny listové a dalším biologicky aktivním látkám patří špenát, čínské zelí, kapusta, petržel, nebo třeba bazalka.

Mezi rybami zde najdete sledě bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ale také tresku s vysokým obsahem bílkovin.

Ve druhé polovině seznamu se vyskytují kromě rostlin i mořské plody. Za zdravé se považuje pojídání fíků, melounů, dýní, Jalapeño papriček, zelených fazolek, granátových jablek, nebo třeba grapefruitů. Své čestné místo zde zaujímá i mladý hrášek, ledový salát nebo také zeleninový banán (plantain).

I umístění kapra (jakožto kvalitního zdroje bílkovin a draslíku) na 81. příčce může být pro mnohé docela zajímavým zjištěním. Do 100 nejzdravějších potravin samozřejmě patří i sladké brambory (batáty).

Podrobný přehled těch nejzdravějších potravin

  1. mandle
  2. čerimoja
  3. okouník mořský
  4. platýs
  5. chia semínka
  6. dýňová semínka
  7. mangold
  8. vepřové sádlo
  9. nať z červené řepy
  10. chňapal
  11. sušená petržel
  12. vločky ze sušeného celeru
  13. řeřicha říční, potočnice lékařská
  14. mandarinka
  15. hrách
  16. štika
  17. treska pestrá
  18. jarní cibulka
  19. červené zelí
  20. treska velkohlavá
  21. hřebenatka
  22. růžový grapefruit
  23. pampeliška (list)
  24. mražený špenát
  25. chilli koření
  26. bazalka
  27. kapusta (list)
  28. škeble
  29. chilli papričky
  30. rapini
  31. kapusta
  32. treska bezvousá
  33. treska obecná
  34. hořčice (list)
  35. římský salát
  36. koriandr
  37. bílé ryby
  38. jikry
  39. meruňka
  40. řeřicha setá
  41. čínské zelí
  42. morčák evropský
  43. sleď
  44. petržel
  45. čerstvý špenát
  46. vlašské ořechy
  47. čerstvé třešně
  48. hlávkový salát
  49. vigna čínská
  50. hrách (lusk)
  51. zeleninový banán
  52. fazole navy
  53. letní dýně
  54. losos kisuč
  55. tuňák obecný
  56. holobříši
  57. fazol měsíční
  58. řapíky a mladé listy rostliny taro
  59. zelený salát
  60. zelená rajčata
  61. červená rajčata
  62. paprika
  63. pažitka
  64. rukola
  65. losos nerka
  66. makrela
  67. grapefruit
  68. žluté kiwi
  69. zelené kiwi
  70. kajenský pepř
  71. pórek
  72. červený listový salát
  73. zelené fazolky
  74. okoun
  75. pstruh duhový
  76. višeň
  77. losos gorbuša
  78. vidlatka
  79. kumquat
  80. dýně velkoplodá
  81. kapr
  82. pomeranč
  83. červený rybíz
  84. granátové jablko
  85. rebarbora
  86. Jalapeño papričky
  87. zimní dýně
  88. mrkev
  89. chobotnice pobřežní
  90. sušená švestka
  91. meloun cukrový
  92. vodní kaštan
  93. květák
  94. brokolice
  95. růžičková kapusta
  96. lopuch větší
  97. dýně
  98. zázvor
  99. fík
  100. batáta

K článku nás inspirovalo BBC.