V dnešní době může být vcelku obtížné určit, které potraviny patří mezi ty nejzdravější.
Korejští vědci se však takového výzkumu nebáli a z 1000 potravin v jejich syrovém stavu vybrali ty nejvíce kvalitní a nutričně přínosné pro lidské zdraví, které by v jídelníčku kohokoli z nás neměly chybět.
Na základě výsledků výzkumu pak autoři z BBC zvolili 100 nejdravějších potravin současnosti.
Možná vás překvapí, že většina potravin je rostlinného původu doplněných o dary moře. A tak není divu, že i středomořská kuchyně bývá často označována za nejzdravější na světě.
Co v seznamu najdete?
Top desítka patří jednoznačně oříškům, semínkům, některým rostlinám (mandle, čerimoja, dýňová a chia semínka, mangold), ale i rybám (okouník mořský, platýs, chňapal).
Velkým překvapením se může zdát být vepřové sádlo, které obsahuje podstatně méně nasycených mastných kyselin než tuk z červeného masa, a navíc je dobrým zdrojem mononenasycených mastných kyselin i některých vitamínů (E, D).
První půlce žebříčku dále vládnou luštěniny, nejrůznější druhy zeleniny, čerstvé i sušené bylinky.
Z rostlinných zdrojů sem díky vysokému obsahu chlorofylu, kyseliny listové a dalším biologicky aktivním látkám patří špenát, čínské zelí, kapusta, petržel, nebo třeba bazalka.
Mezi rybami zde najdete sledě bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ale také tresku s vysokým obsahem bílkovin.
Ve druhé polovině seznamu se vyskytují kromě rostlin i mořské plody. Za zdravé se považuje pojídání fíků, melounů, dýní, Jalapeño papriček, zelených fazolek, granátových jablek, nebo třeba grapefruitů. Své čestné místo zde zaujímá i mladý hrášek, ledový salát nebo také zeleninový banán (plantain).
I umístění kapra (jakožto kvalitního zdroje bílkovin a draslíku) na 81. příčce může být pro mnohé docela zajímavým zjištěním. Do 100 nejzdravějších potravin samozřejmě patří i sladké brambory (batáty).
Podrobný přehled těch nejzdravějších potravin
- mandle
- čerimoja
- okouník mořský
- platýs
- chia semínka
- dýňová semínka
- mangold
- vepřové sádlo
- nať z červené řepy
- chňapal
- sušená petržel
- vločky ze sušeného celeru
- řeřicha říční, potočnice lékařská
- mandarinka
- hrách
- štika
- treska pestrá
- jarní cibulka
- červené zelí
- treska velkohlavá
- hřebenatka
- růžový grapefruit
- pampeliška (list)
- mražený špenát
- chilli koření
- bazalka
- kapusta (list)
- škeble
- chilli papričky
- rapini
- kapusta
- treska bezvousá
- treska obecná
- hořčice (list)
- římský salát
- koriandr
- bílé ryby
- jikry
- meruňka
- řeřicha setá
- čínské zelí
- morčák evropský
- sleď
- petržel
- čerstvý špenát
- vlašské ořechy
- čerstvé třešně
- hlávkový salát
- vigna čínská
- hrách (lusk)
- zeleninový banán
- fazole navy
- letní dýně
- losos kisuč
- tuňák obecný
- holobříši
- fazol měsíční
- řapíky a mladé listy rostliny taro
- zelený salát
- zelená rajčata
- červená rajčata
- paprika
- pažitka
- rukola
- losos nerka
- makrela
- grapefruit
- žluté kiwi
- zelené kiwi
- kajenský pepř
- pórek
- červený listový salát
- zelené fazolky
- okoun
- pstruh duhový
- višeň
- losos gorbuša
- vidlatka
- kumquat
- dýně velkoplodá
- kapr
- pomeranč
- červený rybíz
- granátové jablko
- rebarbora
- Jalapeño papričky
- zimní dýně
- mrkev
- chobotnice pobřežní
- sušená švestka
- meloun cukrový
- vodní kaštan
- květák
- brokolice
- růžičková kapusta
- lopuch větší
- dýně
- zázvor
- fík
- batáta
K článku nás inspirovalo BBC.