Povelikonoční jídelníček na týden

Vajíčka, kam se podíváš

Základem jídelníčku je zapojení především vajíček, sezónní zeleniny a bylinek. Takový jídelníček je bohatý na vitaminy a minerály, doplní energii a díky poměrně nízkému energetickému příjmu v kombinaci s vhodným pohybem můžeme docílit i redukce nadbytečných kilogramů.

Pondělí:

  • Snídaně: vajíčková pomazánka, chléb, pažitka
  • Dopolední svačina: jablko, tvaroh
  • Oběd: zeleninový salát, vejce natvrdo, šunka
  • Odpolední svačina: bílý jogurt s čerstvým ovocem
  • Večeře: špenátová polévka

Úterý:

  • Snídaně: celozrnné plátky, Lučina light, rajče
  • Dopolední svačina: müsli tyčinka, ovoce
  • Oběd: kuřecí plátek na přírodní způsob, příloha
  • Odpolední svačina: jogurtový nápoj
  • Večeře: vaječná omeleta, příloha

Středa:

  • Snídaně: müsli s mlékem
  • Dopolední svačina: vejce natvrdo, šunka
  • Oběd: zeleninový vývar, pečivo, uzená makrela
  • Odpolední svačina: ovocný koktejl
  • Večeře: vajíčková pomazánka, celozrnné pečivo

Čtvrtek:

  • Snídaně: jablko, bílý jogurt, pečivo
  • Dopolední svačina: vaječná omeleta na sladký způsob
  • Oběd: vepřová směs se zeleninou, rýže natural
  • Odpolední svačina: celozrnné pečivo s máslem a řeřichou
  • Večeře: chřest se sýrem a brokolicí

Pátek:

  • Snídaně: míchaná vajíčka, sýr, šunka
  • Dopolední svačina: ředkvičky a celozrnné pečivo se sýrem
  • Oběd: hustý brokolicový krém a sýr, chřestové rizoto
  • Odpolední svačina: ovoce
  • Večeře: kuřecí plátek s bylinkami a medem

 Sobota:

  • Snídaně: vejce natvrdo, pečivo
  • Dopolední svačina: ovocný koktejl
  • Oběd: pórková polévka, mleté maso na grilu s přílohou
  • Odpolední svačina: sladkost na zhřešení/jogurt/ovoce
  • Večeře: vaječná omeleta, kuřecí maso a sýr

Neděle:

  • Snídaně: míchaná vajíčka, slanina, sýr
  • Dopolední svačina: celozrnné pečivo, bylinkové máslo
  • Oběd: čerstvý přírodní sýr, kvalitní šunka, opečené toasty, ředkvičky
  • Odpolední svačina: jahody s mlékem
  • Večeře: volské oko, zeleninová příloha

Vejce jako pomocník s trávením

Vajíčka se řadí mezi jedny z nejkvalitnějších potravin. Mají čistě přírodní původ a obsahují vysoká podíl bílkovin (bílek). Často označovanou nevýhodou bývá vysoká obsah cholesterolu ve žloutku. Pro ty, kdo se cholesterolu bojí, se doporučuje žloutek vyndávat. Konzumenti, jež nemají nadměrnou spotřebu vajíček, se obávat nemusí.

Navíc moderní studie dokazují, že cholesterol obsažený ve žloutcích není tak škodlivý, jak bylo doposud uváděno.

Jak si dále zlepšit jídelníček?

Uvedený jídelníček může sloužit jako ideální nástin toho, jak bychom měli postupovat v kvalitním stravování. Především je vhodné do stravy zapojovat místní a sezónní potraviny, které jsou kvalitní a nejsou ani finančně náročné. V jarním období v blízkosti svátků jara se jedná především o čerstvé bylinky, chřest, ředkvičky nebo první listové saláty a špenát.

Listová zelenina neobsahuje takřka žádné nadbytečné kalorie, navíc je plná důležitých minerálů a je vhodná pro všechny, kdo se snaží shodit nadbytečné kilogramy. Snažme se ji zapojit především ve večerních hodinách. Je snadno stravitelná a zasytí nás.