Pozitiva, která s sebou přináší nižší váha

Zdravou hmotnost byste si měli udržovat celý život, protože vás ochrání před celou řadou zdravotních problémů. Budete se cítit fit, vypadat lépe i žít déle.

U lidí s nadváhou či obezitou mnohdy stačí snížit alespoň 5-10 % své hmotnosti, aby na sobě pocítili první příznaky zlepšení.

Jaká je optimální váha?

Nejlépe uděláte, vypočítáte-li si svůj index tělesné hmotnosti (známá angl. zkratka BMI). Na tento výpočet existuje rovnice, ale na internetu najdete kalkulačky, které váš BMI spočítají.

Ideální výsledek by měl být mezi 18,5 – 24,9. Čím nižší číslo tím větší podváha (ta může být také riziková), čím vyšší číslo, tím větší nadváha.

Pozor, záleží i na obvodu vašeho pasu. Široký pas znamená vyšší zdravotní rizika, protože právě v oblasti pasu a břicha se některým lidem usazuje nebezpečný viscerální tuk.

U žen je optimální obvod pasu cca 80 cm, u mužů 94 cm.

Zdravotní výhody nižší váhy

Zdravá tělesná hmotnost je prevencí před spoustou nemocí a obtíží:

  •  vysokým krevním tlakem
  • kardiovaskulárními chorobami
  • mrtvicí
  • diabetem 2. typu
  • některými druhy rakoviny
  • osteoartrózou a osteoporózou
  • bolestmi zad a kloubů
  • anémií (chudokrevností)

Ženy by měly vědět, že nadváha může zvýšit riziko vzniku rakoviny prsu o 30-60 % (a když máte v těle nadbytek břišního tuku, tak až o 43 %) a plánujete-li miminko, možná vás bude zajímat, že cca 12 % případů neplodnosti souvisí s nadváhou anebo naopak podvýživou.

Fyzické přínosy nižší váhy

Kdo s sebou netahá kila navíc, tomu se snadněji chodí, běhá, cvičí a dýchá. Pokud shodíte nadbytečná kila, zjistíte, že máte více energie, protože se vám bude i lépe spát.

Podle jedné studie nižší hmotnost opravdu zlepšuje kvalitu spaní. Tuk, zvláště již zmiňovaný břišní, resp. viscerální, totiž ovlivňuje funkci plic.

Pro plíce je těžší se pořádně roztáhnout, když jim brání tukové zásoby kolem vnitřních orgánů. Že to způsobuje problémy při fyzických aktivitách, o tom ani nemluvě.

Zhoršená funkce plic může být příčinou závažného syndromu spánkové apnoe, který se projevuje mimo jiné únavou a nesoustředěností.

Vystupte z bludného kruhu

Pro lidi s nadváhou je často těžké začít žít tak, aby zhubli. Naopak pro osoby se zdravou hmotností už většinou není problém si ji dále udržovat pravidelným cvičením a vhodným jídelníčkem.

Vystupte tedy z tohoto začarovaného kruhu a prostě na sobě začněte pracovat. A to ještě dnes!

Jak zdravě snížit váhu?

Odborníci radí věnovat se 3x týdně (přibližně 150 minut týdně) středně náročnému cvičení. Mimo to choďte víc pěšky, používejte schody namísto výtahu, jezděte na kole atd.

Co se týče jídelníčku, rozhodně nezkoušejte drastické diety. Vyhýbejte se jídlům s přidanými cukry a škodlivými tuky, přidejte do svého jídelníčku ovoce a zeleninu, omezte alkohol a dodržujte pitný režim.

Odměnou vám bude, kromě již zmíněných pozitiv, i vyšší sebevědomí a možnost koupit si hezké plavky, kalhoty či tričko menší velikosti.