Pozor na sůl v jídle!

Sůl je absolutně nejzákladnějším dochucovadlem, které lidstvo používá již tisíce let. A není to jen prostředek k vylepšení chuti jídla, je to i skvělý konzervant, který nám pomáhá udržet čerstvé jídlo po mnohem delší dobu. Rozhodně není pochyb o tom, že by sůl byla zdraví škodlivá. Naopak naše tělo pravidelnou dávku sodíku ve formě soli potřebuje a vyloučit ji ze stravy nelze. Je třeba ale dbát na dodržení doporučené denní dávky a vyvarovat se nadměrné konzumaci.

Je nebo není zdravá?

Jak jsme si již úvodem řekli, sůl je pro zdraví člověka velmi důležitá. Naše tělo ji potřebuje, ale musí se jednat o zdraví prospěšné dávky a ne tak porušovat doporučené množství. Jak z praxe asi většina z nás ví, největším problémem, ale i výhodou soli, je schopnost vázat na sebe vodu, což může způsobovat její zadržování v těle.

Soli se nemusíme bát, je ale třeba k ní přistupovat s jistým respektem. Současný potravinářský průmysl se bohužel ubírá cestou, kde se solí, cukrem či chemickými aditivy rozhodně nešetří. Průměrný konzument tak může během dne překročit doporučené denní dávky hned několikrát a nemusí o tom mít ani povědomí.

Polotovary a sladkosti

Říká se, že je sůl nad zlato. Ano, je tomu tak a bez soli by většina pokrmů byla mdlé chuti. Bohužel nároky na jídlo se zvýšily a po velké změně samotné výroby jídla se změnily i naše chutě. Do jídel jsou přidávány zvýrazňovače nebo všelijaké vylepšující látky a suroviny často i pro silnější vůni a lepší vzhled pokrmů. Samozřejmě se vyvinula i náročnost lidí, změnila se hodnota a jistý práh, kdy nám ještě jídlo chutná a kdy už ne.

Ovšem největší koncentraci soli najdeme v polotovarech, jako jsou mražené pizzy, polévky z pytlíku, uzeniny, omáčky či pomazánky.

Zdravotní rizika

Obsah soli ve výše uvedených jídlech je opravdu enormní. Problém je pak takový, že si na chutě zvykáme a začínáme i doma solit v přehnané míře. Jisté je, že zdravotní rizika mohou být vysoká a leckdy na sebe nenechají dlouho čekat. Klasické projevy mohou být vysoký krevní tlak, infarkt či poškození cévního systému obecně, dále pak problém se zadržováním vody v těle a od toho se poté vyvíjejí další případné komplikace ohrožující naše zdraví.

Jak redukovat solení?

Sůl je dnes možné nahradit mnoha dalšími ochucovacími prostředky. Nezapomínejme na to, že mnohé kořenící směsi mají jako základ sůl. Pokud však bereme v potaz koření jako samostatný celek bez soli, lze doporučit využití bylinek.
Bylinky v kuchyni mají velmi dlouhou historii a jejich silné aroma využijeme jak při dochucení masa nebo polévek, tak k okořenění dresingů do salátů a omáček k těstovinám.

Nechceme-li se vzdát soli, používejme kvalitu. Doporučit lze mořská sůl nebo alpská sůl, kde je mnoho zdraví prospěšných látek a při standardním používání našemu organismu neuškodí, právě naopak.