Práce na zahradě místo tréninku

Na rozdíl od pocení se v uzavřeném fitness centru, působí práce na zahradě také relaxačně a je ideální venkovní aktivitou.

Jestli máte zahradu, můžete to vyzkoušet kdykoli, pokud ne, domluvte se někdy s rodinou nebo známými, že jim se zahradničením pomůžete a zároveň společně uděláte něco pro své zdraví a kondici.

Zahradnické činnosti jako cvičení

Práce na zahradě může být vlastně zároveň strečinkem, posilováním i kardio (aerobním) cvičením.

Hrabání listí podporuje vytrvalost, pohyb v nerovném venkovním terénu flexibilitu, prořezávání stromků a keřů, rytí záhonů, sekání trávníku a sekání a přenášení dřeva posiluje svalstvo.

Jelikož většina zahradnických prací vyžaduje opakované pohyby a zdatnost, jsou celou dobu zapojeny všechny hlavní svalové skupiny: nohy, hýždě, paže, ramena, záda, břicho a rovněž spalování kalorií je snadnější.

Zahradničení a spalování kalorií

Se zahradními aktivitami je jednodušší i hubnutí. Zde je seznam obvyklých úkolů a kolik kalorií může spálit během 30 minut jejich provozování člověk, který váží cca 77 kg:

  • Odklízení sněhu 243 kalorií (když je sněhu hodně a je těžký až 364 kalorií)
  • Sekání trávníku ruční sekačkou 243 kalorií
  • Práce s těžkým elektrickým nářadím a sekání dřeva také 243 kalorií
  • Pokládání drnu, rytí, okopávání, obdělávání, čištění půdy a pletí 202 kalorií
  • Sázení stromů a semen 182 kalorií
  • Hrabání a pytlování listí 162 kalorií
  • Zalévání záhonů 61 kalorií

Další zdravotní výhody

Práce na zahradě snižuje hladiny cholesterolu a krevní tlak a je prevencí před vznikem diabetu nebo osteoporózy.

Kromě fyzických přínosů má ovšem i psychické účinky. Samotné posezení v přírodě a její sledování působí proti stresu a uvolňuje napětí ve svalech a sledovat výsledky své snahy, když pozorujete, jak se vaše zahrada z holé země a malých semínek rozrůstá a krásní, pochopitelně zvyšuje sebevědomí.

Abyste ze své práce měli co nejvíce zdravotních výhod, používejte co nejméně techniky (je-li to možné). Pracujte s kleštičkami, nůžkami, křovinořezy a ručními sekačkami.

Užitečné rady

  1. Než se pustíte do práce, proveďte čtvrthodinový strečink (protažení svalů). Uvidíte, že se vám bude pracovat lépe a vydržíte aktivní déle.
  2. Při hrabání, okopávání a pletí držte záda rovně, s nohama na šířku ramen.
  3. Zvedejte předměty tak, že si kleknete, ohýbejte kolena, ne záda.
  4. Nezapomeňte na pravidelné přestávky. Cca po 15 minutách si dopřejte na chvíli odpočinek a napijte se vody. Stejně tak si dejte pauzu kdykoli, když pocítíte únavu či dokonce bolest. Zkuste přejít buď k jiné, ne tak namáhavé aktivitě, nebo si prostě odpočiňte a osvěžte se.
  5. Pořiďte si podložku na kolena – mnoho činností vyžaduje delší dobu klečet.
  6. Střídejte strany částí těla, které zapojujete.