Pravidla úspěšného hubnutí

Pomoc v začátcích

Jak začít s hubnutím? Zpočátku si stačí zapamatovat základní rovnici – výdej musí převyšovat příjem.

S výpočtem vám může pomoci například MBI kalkulačka, nutriční terapeut nebo výživový poradce.

Sbohem všem dietám

Věděli jste, že nakopnout metabolismus jde i bez diet? Zvlášť, pokud si chcete nižší váhu dlouhodobě udržet.

Dietu obvykle doprovází jojo efekt (navýšení váhy po zvolnění či ukončení dietního režimu) a nutriční strádání, které může dát za vznik vážným zdravotním problémům.

Namísto diet je lepší pokusit se naslouchat tělu a přizpůsobit stravovací návyky svému životnímu stylu.

Hladovka je chyba

Na extrémní výdej energie a dlouhodobé hladovění reaguje organismus po svém. Obvykle únavou, slabostí, nevolností, nebo poruchou soustředění.

V důsledku naprostého vyčerpání je pak snadné podlehnout virovým či bakteriálním onemocněním.

Na pohyb je spoleh

Pohyb je neodmyslitelnou součástí redukce hmotnosti. Každodenní cvičení přispívá k nastartování metabolismu a rychlejšímu spalování kalorií.

Nejste sportem políbeni? Nevadí, začít můžete chůzí. Každý krok se počítá, včetně cesty z práce nebo procházky se psem.

Zkuste zvolit svižné tempo, při kterém se příjemně zapotíte a ujdete při něm alespoň 10 000 kroků.

Sacharidy nejsou nepřátelé

Nevěřte mýtu, že sacharidy křivkám škodí. Komplexní sacharidy ukryté v celozrnných obilovinách, pseudoobilovinách, hnědé rýži, luštěninách nebo různých druzích vloček redukci podpoří.

Sacharidy představují významný zdroj vlákniny a energie potřebné ke správnému fungování organismu. Jejich striktní omezení v jídelníčku na vás prozradí hlad, chuť na sladké a přejídání.

Velikost porce rozhoduje

Ani moc, ani málo, zkrátka akorát. Takže kolik vlastně? Ideální množství, a tedy velikost porce snadno odhadnete pomocí vaší pěsti nebo dlaně, hrnku, lžíce a jiného kuchyňského nádobí.

Více o této tematice se dočtete v našich dříve publikovaných článcích: