Jak příjemně prožít adventní čas a nepřibrat?

1. adventní týden: Nezapomínejte na pohyb a pečte zdravé cukroví

Pokud to počasí alespoň trochu dovolí, nevynechávejte procházky venku na čerstvém vzduchu. Pomohou vám proti depresím a splínům a navíc díky pravidelnému pohybu budete spalovat kalorie.

Bude-li špatné počasí, dopřejte si nějaký příjemný pohyb uvnitř podle svého gusta. Pokud chodíte do posilovny, nevynechejte ani tentokrát. Nebo si zajděte na jógu, aerobik, zumbu nebo jiný sport, abyste se příjemně zapotili a zahřáli.

Snažte se pohyb zařazovat alespoň jednou týdně a nezapomínejte na něj ani v tomto předvánočním čase. Udělejte si plán, kdy budete nakupovat dárky, vánoční nákupy, úklid, abyste se zbytečně nestresovali. Protože stres má negativní vliv na hubnutí.

Můžete zkusit také upéct první vánoční cukroví. Vyberte si nějakou dietní variantu. Použijte celozrnnou mouku, omezte tuk a cukr, máslo nahraďte margarínem, cukr například javorovým sirupem.

2. adventní týden: Jezte v klidu a pijte vodu s citronem

Věnujte se trochu více úklidu. I takové umývání oken je vlastně sport podobně jako třeba luxování nebo mytí podlah. Přirozeně se hýbete. Což vám pomáhá v udržování váhy.

Ovšem nic nepřehánějte. Pokud byste měli pocit, že vše nestihnete, je nesmysl se stresovat a bude lepší najmout si třeba úklidovou firmu. Vyhnout se zbytečně stresům je totiž velmi důležité. Je potřeba, abyste si k jídlu v klidu sedli a vychutnali si ho. Díky tomu se nebudete přejídat a snáze odoláte všude se nabízejícím vánočním lákadlům. Lépe si řeknete, kdy máte dost. Udržujte si svoje sportovní aktivity.

Jezte zároveň dostatek ovoce a zeleniny, aby vás neskolila žádná viróza. Dopřejte si čaj se zázvorem, citronem a medem jako prevenci nemocí. Přes den popíjejte vlažnou vodu s citronem, která příjemně nastartujte váš metabolismus. Při pečení cukroví dejte přednost zdravějším variantám.

3. adventní týden: Dopřejte si zeleninové polévky

Dokončete úklid, který vám zajistí také část přirozeného pohybu. Vařte polévky plné zeleniny, hub, brambor. Vyrobte si dobrou zelňačku. Nejenom, že výborně chutná a v zimních dnech dokonale zasytí, zelí je také považováno za tukožrouta, takže prospěje vaší linii.

Zeleninové polévky a masové vývary vám zase dodají dostatek vitamínů a dalších pro tělo nezbytných látek. Jsou zásobárnou energie, ale přitom po nich nepřiberete. Ne nadarmo je naši předkové označovali za lék. V chladném období roku jsou navíc polévky mnohem lepší stravou, než jinak oblíbené zeleninové saláty.

4. adventní týden: Popijte horké vitamínový nápoj

Zdravé cukroví je napečeno, byt uklizený, dárky přichystány. Zbývá už jen vydržet do Vánoc a připravit se na Štědrý den. Pokud vás mlsná nutí uzobávat, připravte si do mističky zdravé mlsání. Upečte si zeleninové chipsy, dejte si do misky různé druhy nesolených oříšků nebo trochu sušeného ovoce.

Ještě před Vánocemi si dopřejte masáž a nějaké relaxační wellness procedury, abyste se dobře naladili. Uvařte si horkou krémovou polévku z mixované zeleniny. Vyhýbejte se alkoholu. Horké nápoje je možné uvařit i v nealko variantě a jsou stejně chutné a navíc plné vitamínů. Dopřejte si některý z nich a přivítejte s ním Vánoce.